Tom Ford pleit voor terugkeer naar de gewone modeshow

 ©  REUTERS

Tom Ford kijkt nu al uit naar het moment dat de gewone modeshows weer hun intrede zullen doen, zegt de Amerikaanse ontwerper in een interview met The New York Times. “En ik hoop dat dat snel zal gebeuren”, zegt hij.

flb

Terwijl heel wat ontwerpers blij zijn dat het modecircus door corona op een veel lager pitje draait, verlangen anderen duidelijk alweer naar hoe alles er aan toeging voor de pandemie. Tot die laatste categorie behoort Tom Ford. De Amerikaanse ontwerper en voorzitter van de Council of Fashion Designers of America, die ook de modeweek in New York organiseert, ging in een interview met Vanessa Friedman van The New York Times dieper in op hoe hij naar de toekomst van de modewereld kijkt.

Hij is er van overtuigd dat de modeshows zoals we die kenden terug zullen keren. “De New York Fashion Week zal blijven bestaan en hopelijk kunnen we die in september weer in zijn normale fysieke vorm laten plaatsvinden”, zegt hij. “Een show was ooit een manier om je kleding te tonen aan de pers en de kopers, maar nu is het een Instagrammable moment geworden en daar heb je een samenkomst van bekende mensen voor nodig. Het is een manier om foto’s van jouw creaties de wereld te doen rondgaan. Die live modeshows, die plaatsvinden volgens een vast schema en waar veel volk op afkomt, zijn een systeem dat werkt.”

Maar dat wil niet zeggen dat hij pleit voor een volledige terugkeer naar het oude systeem. “Het zou goed zijn als we niet zoveel meer zouden reizen, zeker niet meer met z’n allen tegelijk. Ook wij hebben via Zoom leren werken. Maar heel wat van een modeshow kun je simpelweg niet vastleggen op beeld. De elektriciteit in de ruimte vertaalt zich niet naar een video.”

Niet naar minder collecties

Ford wil ook niet naar minder collecties gaan, iets waar veel andere ontwerpers wel voor pleiten. “We hebben de consument getraind om te denken dat er elke paar maanden iets nieuws verschijnt”, zegt hij daarover. Maar hij benadrukt tegelijk wel de tijdloosheid van zijn creaties. “Mijn kleding en wat ik ontwerp zijn niet bedoeld om gewoon weggegooid te worden.” Zo heeft hij bijvoorbeeld zelf zijn archiefstukken van zijn tijden bij YSL en Gucci teruggekocht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten