Alex ‘debardeurke’ Agnew keert terug naar de schoolbanken in ‘Later als ik groot ben’: “Mijn levenslange haat voor school begon hier”

Alex Agnew in  

Alex Agnew in  ©  VTM

Stand-upcomedian Alex Agnew gaat in de tweede aflevering van‘Later als ik groot ben’terug naar de Stedelijke Basisschool Fruithof in Berchem. Hij wordt er herinnerd aan de tijd waarin hij nog niet bekend was voor zijn uitverkochte Sportpaleizen, maar wel als Alexander met zijn ‘debardeurke’.

“Mijn levenslange haat voor school is hier begonnen”, zegt Alex Agnew wanneer hij het eerste kleuterklasje aanwijst. “Vanaf dag één vond ik op school zitten vreselijk”, zegt hij. Hij ging niet graag naar school en werd liever striptekenaar dan ingenieur. “In de klas had je een dromer, en dat was ik. Degene die niet oplette.”

Meester Eric Goens schotelt de comedian een proefwerk voor, symbolisch voor zijn schooltijd. “Niks katapulteert je meer naar Ik ben dom dan zo’n proefwerk. Mijn leven lang zei mijn vader Uw punten trekken op niks, dus gij zijt dom. Op de duur denk je dan: Ja, ik ben dom, dus wat maakt het nog uit?

Maar er waren ook lichtpuntjes in Agnews lagereschoolcarrière. Grote jeugdliefde Sofie Dubois en beste vriend Eric, bijvoorbeeld. maar ook mevrouw Stroobants, de strenge juf van het zesde leerjaar. “Die humor zat er altijd al in”, zegt mevrouw Stroobants. “Die stemmetjes deed hij toen al na, net zoals de stemmetjes van de leerkrachten.” Ze beschrijft Agnew als een kleine, tengere jongen die niet echt opviel in de klas. “Nu zie je een boom van een kerel op een podium staan. Ik moest twee keer kijken toen ik hem op tv zag.”

LEES OOK. Julie Van den Steen blikt terug op moeilijke schooljaren: “Ik herhaalde zo vaak tegen mezelf: ‘Ik ben dik, lelijk en dom’”

(iv)

‘Later als ik groot ben’, VTM, 20.40 uur
Aangeboden door onze partners

Lees ook