Socialistische bond plant werkonderbrekingen bij NMBS-loketten

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De socialistische vakbond ACOD zal het NMBS-personeel aan alle loketten in de stations volgende week, 3 maart, oproepen om werkonderbrekingen te houden uit protest tegen de aangekondigde sluitingen en kortere openingsuren. Dat zegt vakbondsman Ludo Sempels van ACOD Spoor.

De spoorwegmaatschappij bevestigde na een relletje met bevoegd minister Georges Gilkinet (Ecolo) dat ze de loketten in 44 stations gaat sluiten, en de openingsuren in 37 andere stations inperkt.

Maandag vond daarover nog overleg plaats met de vakbonden, die niet tevreden zijn met de plannen. De NMBS hield opnieuw vast aan de beslissing, klinkt het bij de bonden.

ACOD, de grootste vakbond bij het spoor, dient een aanzegging in om actie te voeren. “In de loop van volgende week gaan we werkonderbrekingen organiseren bij de loketten, om de mensen in te lichten en om ons ongenoegen te uiten”, legt Sempels uit. “Ze zullen niet de hele dag duren en we gaan ze niet tijdens de spitsuren houden. We komen niet alleen op voor de tewerkstelling, maar ook voor de dienstverlening.”

Nationaal voorzitter van ACOD Spoor Pierre Lejeune verduidelijkte dat de acties zullen plaatsvinden op woensdag 3 maart van 10 tot 15 uur.

Het is niet duidelijk of ook de andere bonden zullen oproepen tot werkonderbrekingen. De liberale VSOA heeft een onderhoud met minister van Mobiliteit Gilkinet op 1 maart, zegt die vakbond in een persbericht. “Wij zullen nogmaals onze verzuchtingen duiden en hopen op een aandachtig, luisterend oor van de minister.” De bond voegt eraan toe dat hij “niet zal nalaten alle drukkingsmiddelen te gebruiken in dit dossier”.

AANGERADEN