Moeder van doodgevroren jongen (11) eist 100 miljoen dollar van Texaanse energiebedrijven

Bron © Telegraaf, BBC News

Foto: GoFundme

De moeder van de 11-jarige Cristian Pineda die vorige week in Texas overleed aan de gevolgen van onderkoeling, eist 100 miljoen dollar, omgerekend zo’n 82 miljoen euro, van twee lokale energiebedrijven. Volgens haar zijn zij verantwoordelijk voor de dood van haar zoon.

Extreem koud winterweer heeft er in de Amerikaanse staat Texas voor gezorgd dat vorige week circa twee miljoen huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Dat is inmiddels opgelost, maar het probleem is nu het drinkwater. De stroomstoringen van de afgelopen vijf dagen hebben ook de waterzuiveringsinstallaties uitgeschakeld.

LEES OOK. Na ongeziene winterstorm: hoe een mislukt experiment in Texas 70 levens eiste, en de energierekening 70 keer duurder maakte

Ook het gezin Pineda werd geraakt door de stroomstoring. Zoon Cristian kwam in 2019 samen met zijn moeder en broertjes en zusjes vanuit zijn geboorteland Honduras naar de Verenigde Staten om een beter bestaan op te bouwen. Het gezin zat twee dagen zonder stroom en was genoodzaakt tegen elkaar aan te kruipen voor wat warmte. Toen zijn moeder Cristian ’s ochtends wilde wakker maken, reageerde hij nergens meer op. De vrouw reanimeerde haar zoon, maar tevergeefs. De 11-jarige Cristian was ter plaatse overleden.

“Slechte communicatie”

De vrouw houdt twee energiebedrijven verantwoordelijk voor zijn dood. Volgens haar negeerden de bedrijven oproepen om de installaties “winterklaar” te maken. “ERCOT en Entergy hebben geen enkele preventieve actie ondernomen die de crisis had kunnen afwenden”, aldus de aanklacht. Ook hebben de bedrijven volgens de advocaat van de familie voorafgaand aan de vrieskou extreem slecht gecommuniceerd met hun klanten.

AANGERADEN