Herstelde Chris Froome wil Merckx evenaren: “Ik ga voor vijfde Tourzege”

Froome eindigde op een anonieme 83ste plaats in de tijdrit van de UAE Tour, maar wil over vier maanden van zich laten spreken in de Ronde van Frankrijk. Foto: AP

Chris Froome (35) voelt zich weer beter na de vreselijke valpartij net voor de Dauphiné van 2019. Na een seizoen waarin hij nooit zijn oude niveau haalde, durft de Keniaanse Brit opnieuw hoge ambities uitspreken. Hij wil zich met een vijfde Tourzege naast Merckx, Anquetil, Hinault en Indurain hijsen. “Niets zit me nog in de weg”, zegt Froome in The Guardian.

Vorig seizoen werd Chris Froome door INEOS Grenadiers niet eens geselecteerd voor de Tour de France, maar dit jaar zal Tadej Pogacar moeten afrekenen met de Britse veteraan. in 2020 had Froome nog te veel last van zijn vreselijke valpartij tijdens een tijdrittraining voor de Dauphiné van 2019 waarbij hij zijn rechterdijbeen, rechterelleboog, heup en enkele ribben brak. In de Vuelta finishte hij op 3,5 uur van eindwinnaar Primoz Roglic, maar bij zijn nieuwe ploeg Israel Start-Up Nation voelt de viervoudige Tourwinnaar zich weer in staat tot grootse daden.

“Ik ben zo dicht bij de evenaring van het record van vijf Tourzeges. Het wordt een enorme opdracht, maar er is niets wat me nog in de weg zit. Ik ben eindelijk verlost van de pijn. Ik voel nog wat lichte hinder als ik op mijn rechterzijde slaap en heb soms een branderig gevoel op de plek waar een metalen plaatje werd ingebracht, maar op de fiets heb ik geen last meer. Eindelijk heb ik weer evenveel kracht in mijn linker- en rechterbeen. Ik ga er alles doen om die vijfde Tourzege binnen te halen”, zegt Froome in een interview in de Engelse krant The Guardian. “De mentale instelling is erg belangrijk, dus ik hoop dat mijn lichaam volgt.”

Froome hervatte de competitie afgelopen zondag in de UAE Tour, maar geeft zichzelf nog tijd. “Ik verwacht hier niet mee te doen voor de eindzege, maar het zou fijn zijn om me opnieuw comfortabeler te voelen in het peloton.”

Dat Froome nog flink wat werk heeft om zijn oude niveau terug te vinden, bleek tot dusver in deze UAE Tour. Maandag eindigde de Brit in de tweede etappe, een tijdrit over dertien kilometer, als 83ste op 1’36’’ van winnaar Filippo Ganna. En in de derde rit moest hij op de slotklim naar Jabel Hafeet op 6,4 kilometer van de aankomst Pogacar en co. laten gaan.

Door Michael Van Damme
AANGERADEN