Madelon staat opnieuw op haar sokkel op Turnhoutse Zegeplein

Turnhout -

Het oorlogsmonument op het Turnhoutse Zegeplein stond enkele maanden in de steigers. Het standbeeld bovenop, door Turnhoutenaren eerst spottend maar later liefdevol ‘de Madelon’ genoemd, liet haar sokkel al die tijd leeg achter. Nu is ze terug van weggeweest.

“Oorspronkelijk vonden de inwoners het beeld te wulps en bedoelden ze de bijnaam smalend, verwijzend naar een soldatenliefje”, weet schepen van Patrimonium Francis Stijnen. “Maar in de loop van de jaren is onze Madelon vooral een vaste waarde en een icoon van de stad geworden. Dat ze pal in het centrum staat, midden in de uitgaansbuurt, heeft al eens overmoedige, meestal aangeschoten, jongemannen op het idee gebracht om haar innig te willen omhelzen. Helaas is die klim niet altijd goed afgelopen – voor zowel de aanbidders als het beeld. Ik hoop dan ook dat de gerestaureerde Madelon voortaan kan genieten van de ‘vrede en victorie’ die ze verpersoonlijkt.”

Het monument dat in 1922 werd opgericht om de 131 Turnhoutse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te eren, was in slechtere staat dan verwacht. “Helaas hebben we vastgesteld dat de eerdere restauratie van een twintigtal jaar geleden eigenlijk niet goed was uitgevoerd. Niet alleen het standbeeld heeft trouwens de afgelopen 99 jaar afgezien, ook de trappen in blauwe steen en de drie bronzen bas-reliëfs op de sokkel waren verweerd en door de tijd getekend. Dankzij de grondige opknapbeurt is de Madelon nu helemaal klaar voor haar 100ste verjaardag in 2022.”

  • AANGERADEN