Bekende broodjeszaak die 24/7 open was, na 32 jaar uitgesmeerd: “Verplichte sluiting was te zwaar”

An De Vreese van ’t Hoekske Foto: fvv

Gent -

32 jaar lang en 7 dagen op 7 werden er de klok rond 500 broodjes per dag gesmeerd: broodjeszaak ’t Hoekske onder aan de Sint-Kwintensberg was een begrip in kringen van Gentse studenten en nachtbrakers. Maar de zware investering die An Devreese vijf jaar geleden bij de overname had gedaan, bleek niet opgewassen tegen corona. Deze week legde zij de boeken neer.

De verbittering en boosheid bij An Devreese is groot: “Ik heb vijf jaar lang dag en nacht in deze zaak gewerkt”, zegt de 50-jarige onderneemster. “Waarvoor eigenlijk?”

Deze week ging de zaak die zij vijf jaar geleden overnam in faling. Ze wijst daarvoor naar de bekende doodgravers het circulatieplan en de LEZ-zone, met de twee opeenvolgende coronalockdowns als de nagels die de kist helemaal dichttimmerden. “Als je 24 uur op 24 open bent, weegt een verplichte sluiting veel zwaarder”, zegt ze. “Bovendien worden de Jozef Platteaustraat en de Kwintensberg volgend jaar autovrij gemaakt.”

“Ik heb het gehad”

An Devreese is ook niet te spreken over de overheid: “Er is geen enkel perspectief voor de horeca”, zegt ze. “En de steunmaatregelen voldoen nauwelijks om de vaste kosten te betalen. De overheid faalt over de hele lijn. Ze hebben het de hele tijd over vaccins maar over de menselijke drama’s wordt bijna niet gerept. Het is geen wonder dat de psychologen geen blijf meer weten met aanvragen om hulp.”

An weet nog niet hoe haar toekomst er zal uitzien. “Het is uiteraard financieel moeilijk maar we moeten erdoor. Eén ding is zeker, ik word niet meer zelfstandig. Ik heb het gehad.”

Door Geert Neyt
MEER OVER HET CORONAVIRUS