Zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme organiseert eind juni ‘Het Grote Bevrijdingsfeest’ voor tienduizenden jongeren

Foto: Raymond Lemmens

Tijdens het laatste weekend van juni wordt ‘Het Grote Bevrijdingsweekend’ georganiseerd. Met een podium, live muziek en hopelijk duizenden bezoekers zonder mondkapjes en afstandsregels moet dan het einde van de coronabeperkingen worden ingeluid. Drijvende kracht achter dit feest is Tom Van Damme (25), zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme. “Hij stond niet te springen voor het idee.”

De locatie is nog geheim, maar de datum van Het Grote Bevrijdingsweekend is er wel al: 25 en 26 juni. Dan mogen studenten weer uit de bol als vanouds, op live muziek van Belgische artiesten zoals Yolotanker, Sergio en Average Rob. Zonder mondkapjes, zonder social distancing. “Die datum hebben we niet alleen gekozen wegens het einde van de examens”, zegt initiatiefnemer Tom Van Damme. “Als we naar de vaccinatieschema’s kijken, dan merken we dat tegen dan de risicogroepen en eerstelijnsmedewerkers in de zorg al enkele weken gevaccineerd zijn. Zelfs als er nog vertragingen opduiken. Dan lijkt het beter om jongeren niet langer binnen te houden, want zij belanden veelal niet in het ziekenhuis of op intensieve zorg.”

Zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme organiseert eind juni ‘Het Grote Bevrijdingsfeest’ voor tienduizenden jongeren
Tom Van Damme gelooft dat het in juni kan, een festival zonder coronaregels. Foto: if

Nochtans liet vaccinoloog Pierre Van Damme, de vader van Tom, uitschijnen dat een festivalzomer zoals voor corona, nog niet voor dit jaar zal zijn. “We bellen geregeld”, zegt Tom. “Hij wist dat we hier al enkele weken over nadenken. We willen allebei terug naar het oude leven, maar verschillen van mening in de weg ernaartoe. Hij wil eerst iedereen gevaccineerd hebben. Maar als je daarop wacht, kan het nog lang duren. Hij stond dus niet echt te springen voor het idee.”

Zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme organiseert eind juni ‘Het Grote Bevrijdingsfeest’ voor tienduizenden jongeren
Pierre Van Damme is vaccinoloog bij de UAntwerpen. Foto: if UAntwerpen

Het evenement – georganiseerd door TAGMAG, het mediaplatform voor jongeren, en Route du Soleil, organisator van jongerenreizen – hoopt enkele duizenden bezoekers te trekken. Ze richten zich vooral op studenten, maar iedereen is welkom. “Zelfs 65-plussers die hun vaccin hebben gekregen”, aldus Van Damme. Tickets kosten 17 euro en kunnen nu al gereserveerd worden. Toch moeten ze pas op 31 mei betaald worden. “Omdat het nog niet helemaal zeker is. Het zal afhangen van de maatregelen. Als we het niet in volle glorie kunnen organiseren, dan zoeken we alternatieven. Of misschien moeten we annuleren. Maar we willen ervoor ijveren dat het lukt. Daarom dat we nu ook oproepen om nog even een paar weken vol te houden, want er is licht aan het einde van de tunnel.”

Pierre Van Damme reageerde zelf op het initiatief. “We hebben hier pittige discussies over gehad”, klinkt het. “Maar onze boodschap is wel dezelfde: volhouden. We moeten aan iedereen nu vragen om vol te houden zodat festiviteiten snel terug mogelijk kunnen zijn. Hij brengt die boodschap aan de jongeren en dat is een zeer sterke boodschap.” De vaccinoloog vreest wel of eind juni haalbaar is. “Augustus is realistischer maar goed, zij wilden de discussie opstarten en dat is wel gelukt, lijkt me.”

LEES OOK. Rock Werchter twee maanden later, is dat praktisch haalbaar? “Iedereen snakt naar een pint uit een beker”

Door eadp, nba
MEER OVER HET CORONAVIRUS