592 gedetineerden besmet sinds start COVID-pandemie: “Elke maand worden 1.000 mensen getest”

Bron © Eigen berichtgeving

In de Brugse gevangenis is een aparte COVID-afdeling, waar besmette gedetineerden uit Vlaanderen heengebracht worden Foto: if

Brugge -

Sinds het begin van de COVID-pandemie zijn in de Belgische gevangenissen 592 gedetineerden besmet geraakt met het coronavirus. Dat is ongeveer vijf procent van de gevangenisbevolking. Dat bleek bij het bezoek van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan de speciale COVID-afeling in de Brugse gevangenis.

Wanneer een gedetineerde een positieve coronatest aflegt in één van de gevangenissen, wordt hij geïsoleerd in een aparte sectie. Op dit moment zijn 74 gedetineerden ziek door het virus. Indien dat mogelijk is, wordt een besmette gedetineerde daarna overgeplaatst naar een speciaal daartoe opgerichte COVID-afdeling in Brugge of Luik. In de COVID-afdeling van de Brugse gevangenis zijn op dit moment 12 van de 24 plaatsen ingenomen. De afdeling is uitgerust zoals een ziekenhuis. Wanneer er nood is aan intensieve zorgen, wordt de gedetineerde overgebracht naar een ziekenhuis.

Tijdens de eerste golf van de pandemie na maart 2020 slaagde het gevangeniswezen erin om het coronavirus grotendeels buiten de gebouwen te houden, door middel van een preventieve quarantaine en een totale lockdown.

LEES OOK. “Honderdvijftig gedetineerden in quarantaine in gevangenis nadat er acht positief testten”

Wie vandaag in een gevangenis wordt opgesloten, wordt nog steeds preventief in quarantaine geplaatst. Tijdens deze periode worden ze twee keer getest. Pas na de tweede negatieve test op dag zeven, kan iemand instappen in een normaal gevangenisregime.

“Elke maand worden gemiddeld 1.000 testen afgenomen”, zegt het gevangeniswezen.

592 gedetineerden besmet sinds start COVID-pandemie: “Elke maand worden 1.000 mensen getest”
Justitieminister Van Quickenborne aan de COVID-afdeling in de Brugse gevangenis. Foto: Facebook

In totaal legden 592 personen een positieve test af, ongeveer vijf procent van de gevangenispopulatie. Dat is vergelijkbaar met de buitenwereld, waar zo’n 6,6 procent besmet raakte.

Eén overlijden

In de Brugse gevangenis is afgelopen vrijdag één gedetineerde overleden door het coronavirus. Emmanuel Van der Steen (70) werd in juni 2020 door een volksjury veroordeeld tot 24 jaar cel. Hij zat in een rolstoel, en was een risicopatiënt. Hij werd nog naar de intensieve zorgen in het ziekenhuis overgebracht. Daar bezweek hij aan het virus.

Door Cedric Lagast
AANGERADEN