Karine Lalieux (PS) wil dat houders van aanvullend pensioen mee betalen voor verhoging van minimumpensioenen

Federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) 

Federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) ©  BELGA

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) wil dat de houders van een aanvullend pensioen mee betalen voor de verhoging van de minimumpensioenen. Haar voorstel valt op een koude steen bij Egbert Lachaert, voorzitter van coalitiepartner Open VLD. “Aanvullende pensioenen zijn belangrijk om velen een degelijk pensioen te bieden.”

Tegen 2024 moeten de minimumpensioenen volgens de minister met 22 procent zijn gestegen. Daarvoor is ze op zoek naar 1,8 miljard euro. Weldra starten binnen de regering de onderhandelingen over de financiering daarvan. Maar Lalieux heeft al een idee: ze verwijst naar een werknota die momenteel circuleert binnen de Hoge Raad voor Financiën.

Die nota berekent dat de overheid jaarlijks 2 miljard euro inkomsten aan haar neus ziet voorbijgaan door het fiscaal gunstige regime voor de aanvullende pensioenen. Werknemers en werkgevers die een deel van hun inkomen op die manier uitbetaald zien, zouden, mocht dat bedrag als loon zijn uitgekeerd, samen respectievelijk 1,7 miljard en 275 miljoen euro meer belastingen betaald hebben. Nu betalen ze wel een belasting wanneer ze aan het einde van hun loopbaan hun aanvullend pensioen uitgekeerd krijgen, maar die ligt veel lager dan de inkomensbelasting.

Vooral over de hoge inkomens, die het meest profiteren van de tweede pensioenpijler, klinkt Lalieux vastberaden. “Het is hoog tijd om zulke ontsporingen te hervormen. We verliezen bijna 2 miljard euro aan een anti-herverdelende maatregel. Dat is niet waar ik voor sta in de politiek.”

Een rapport van het Rekenhof van eind vorig jaar, dat eveneens zeer kritisch was voor het herverdelend effect van de tweede pensioenpijler, sterkt Lalieux in haar overtuiging. Of dat ook naar de zin zal zijn van de liberalen in de regering, is zeer de vraag. Vooral omdat de meest voor de hand liggende piste om de scheeftrekking weg te werken, een extra belasting is op het bedrag dat wordt uitgekeerd wanneer iemand met pensioen gaat.

Lachaert reageert

De suggestie van Lalieux valt wel meteen op een koude steen bij coalitiepartner Open Vld. “Aanvullende pensioenen zijn belangrijk om velen een degelijk pensioen te bieden. In (het, red.) regeerakkoord werd afgesproken dit net uit te breiden. Dat zal niet bereikt worden door onrust te zaaien of door ballonnen op te laten rond een belasting daarop”, zo reageert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Twitter.

(hca)

LEES OOK

Nu in het nieuws