Venezuela zet EU-ambassadrice uit: Isabel Brilhante Pedrosa krijgt 72 uur om land te verlaten

 

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De Venezolaanse regering geeft de EU-ambassadeur in het land 72 uur om te vertrekken. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De maatregel is een reactie op EU-sancties. De Portugese Isabel Brilhante Pedrosa is voortaan “persona non grata”.

In het parlement, gedomineerd door de partij van president Nicolas Maduro, was dinsdag al een unanieme oproep aan de regering gestemd om de ambassadeur het land uit te zetten nadat de Unie sancties uitvaardigde tegen 19 toplui van het regime. Deze groep is betrokken bij het ondermijnen van de democratie en rechtsstaat in het land of bij ernstige mensenrechtenschendingen, meent de Unie. Er staan intussen 55 Venezolanen op de Europese zwarte lijst.

De groep van 19 omvat topmilitairen, rechters en andere hoge functionarissen. Zij mogen niet langer naar de EU reizen en hun tegoeden in de EU worden bevroren.

Eind juni werd de EU-ambassadeur al eens gevraagd het land te verlaten, maar toen werd de beslissing na enkele dagen ongedaan gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten