Kamer onderzoekt financiële hulp van Open VLD voor Sihame El Kaouakibi, uitkomst is cruciaal voor toekomstige campagnes

Foto: BELGA

Toen Sihame El Kaouakibi actief werd bij Open VLD, kreeg ze van de partij 20.000 euro voor persoonlijke campagne-uitgaven. Maar daarnaast ontving ze van de partij ook 33.000 euro om tijdens de kiescampagne voor de verkiezingen van mei 2019 een persoonlijke medewerker te betalen. Die uitgave werd niet aangegeven als verkiezingsuitgave, en de bevoegde Kamercommissie gaat nu onderzoeken of dat wel had moeten gebeuren.

De mogelijke juridische gevolgen voor Open VLD of El Kaouakibi van het oordeel zijn moeilijk in te schatten. Inbreuken op de regels voor campagnefinanciering kennen een verjaringstermijn van slechts 200 dagen, die verlopen is. Maar mogelijk kan een strafrechtelijke inbreuk als valsheid in geschrifte wel van toepassing zijn, schreef politicoloog Bart Maddens op Knack.be. De politieke schade is potentieel wel groot.

Het advies is cruciaal voor toekomstige campagnes. Als de praktijk legaal wordt geacht, staat niets kandidaten en partijen in de weg om externe medewerkers in te schakelen, zonder dat ze de kosten daarvan moeten meerekenen voor het bedrag dat ze mogen uitgeven aan hun campagnes.

Door mv
AANGERADEN