Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad 2021. Heren, grijp uw kans want ‘ze’ zijn er niet bij

Foto: BELGA

Geen virus dat de koers kan stoppen. Weliswaar zonder publiek zal zaterdag met start in Gent en aankomst in Ninove de 74ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad worden verreden, de opener van het Vlaamse wielervoorjaar.

Start: Officieus omstreeks 11 uur in Gent, officieel na zeven kilometer in Merelbeke

Finish: Omstreeks 16u15 in Ninove

Afstand: 200,5 kilometer

Het parcours: nauwelijks veranderingen

Sinds het verhuis van de finish van Gent naar Ninove heeft de Omloop Het Nieuwsblad een nieuw en intussen herkenbaar gezicht gekregen. Wouter Vandenhaute en zijn team van Flanders Classics doen er alles aan om elke wedstrijd van een karakteristieke kop te voorzien. Ligt in de Ronde van Vlaanderen de nadruk op Oude Kwaremont en Paterberg, dan zijn het in de Omloop eerder twee duo’s die de hoofdrol vertolken. Het koppeltje Haaghoek - Leberg wordt tot drie keer toe beklommen en moet een eerste keer het kaf van het koren scheiden. Voor de echte finale gaan we dan weer naar de ‘oude’ finale van de Ronde van Vlaanderen met het duo Muur van Geraardsbergen - Bosberg als ultieme scherprechters. Sinds de eindstreep in Ninove is getrokken, zagen we éénlingen (Valgren en Stybar) of een duo (Stuyven-Lampaert) in Ninove toekomen.

LEES OOK. PARCOURS. De Omloop Het Nieuwsblad 2021: 200,5 kilometer, 13 hellingen en 9 kasseistroken

De favorieten: De eerste Vlaamse zege voor Julian Alaphilippe?

Heren, grijp uw kans want ‘ze’ zijn er niet bij. Ze, dat zijn uiteraard Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Volgens onze grote ploegleidersenquête zullen zij het voorjaar domineren. Als er dan eens een wedstrijd met belang is waar ze niet aan de start staan, dan zou iedereen supergemotiveerd moeten zijn om te winnen. Slechts één renner kan volgens de kenners zijn voet naast die van het duo zetten en dat is Julian Alaphilippe. De wereldkampioen start wel en is in vorm, bewees vorig jaar in de Ronde dat hij over kasseien kan rijden, is lid van het sterkste team… Kortom, Alaphilippe mag zich gezond ambitieus noemen en een eerste zege op Vlaamse bodem zou dus zomaar kunnen.

Voorbeschouwing Omloop Het Nieuwsblad 2021. Heren, grijp uw kans want ‘ze’ zijn er niet bij
Julian Alaphilippe verkende donderdag het parcours van de Omloop. Foto: BELGA

Voor het overige is het een heel veel beetje koffiedik kijken. Het is sowieso nog vroeg op het seizoen dat voor sommige renners pas zaterdag echt begint. Titelverdediger Jasper Stuyven reed dit jaar nog geen koers, een outsider als Sonny Colbrelli of Ivan Garcia Cortina evenmin. De overige renners hebben er een eerder beperkte voorbereiding opzetten: Tim Wellens won de Ster van Bessèges en heeft ambitie, Greg Van Avermaet liet al fraaie resultaten optekenen... Dat er zaterdag relatief goed weer wordt voorspeld, is dan weer geen nadeel voor wie zuiders bloed doorheen de aderen heeft stromen: Gianni Moscon, bijvoorbeeld.

Dit is het sleutelmoment: Muur van Geraardsbergen

Dertien hellingen en negen kasseistroken: da’s een flinke boterham zo vroeg op het seizoen. En het ultieme orgelpunt wordt als vanouds geplaatst op de Muur van Geraardsbergen. Dat de iconische helling bijna tien jaar geleden uit de finale van de Ronde van Vlaanderen, is voor velen nog niet verteerd maar met deze plaats in de finale van de Omloop heeft organisator Flanders Classics toch voor een serieuze opwaardering gezorgd. De Muur is één van de langste en misschien wel de zwaarste helling die Vlaanderen rijk is.

Zo was het vorig jaar: geen maat op Jasper Stuyven

We kregen een zeer attractieve Omloop Het Nieuwsblad waarin de favorieten zich roerden. Het duo Haaghoek - Leberg had, geholpen door de natte aanvangsfase, zijn werk meer dan behoorlijk gedaan. Uiteindelijk reed een kopgroep van zeven richting Muur van Geraardsberg: Jasper Stuyven, Yves Lampaert, Soren Kragh Andersen, Matteo Trentin, Mike Teunissen, Frederik Frison en Tim Declercq. Op de Muur was het Yves Lampaert die iedereen onder druk zette maar Jasper Stuyven nam over. De rest leek te kraken maar bovenop de Kapelmuur nestelde Soren Kragh Andersen zich ternauwernood opnieuw in het wiel van de twee Belgen. Maar Kragh Andersen had duidelijk zijn beste pijlen verschoten en toen Lampaert in de straten van Ninove probeerde zijn medevluchters te verrassen, was de Deen eraan voor de moeite. Stuyven probeerde op zijn beurt Lampaert te verrassen maar de West-Vlaming van Deceuninck - Quick Step gaf geen kik. Sprinten dus en daarin bleek Stuyven een maatje te groot voor Lampaert. Ook al kreeg hij de koppositie opgedrongen, Stuyven remonteerde moeiteloos de aanzet van Lampaert en snelde zo naar zijn eerste zege ooit in de Omloop Het Nieuwsblad.

Uitslag

1. Jasper Stuyven

2. Yves Lampaert

3. Soren Kragh Andersen (Den) op 6”

4. Matteo Trentin (Ita) op 39”

5. Tim Declercq op 1’38”

6. Mike Teunissen (Ned)

7. Oliver Naesen

8. Philippe Gilbert

9. Stefan Kung (Zwi)

10. Florian Sénéchal (Fra)

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN