Vakbonden voelen zich voor aap gezet en maken boodschap duidelijk

Kempense vakbondsleden palmen coronaproof de Grote Markt in Turnhout in met een stil protest over de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord. Foto: Bart Van den Langenbergh

Turnhout -

Veertig leden van zowel de christelijke vakbond ACV als de socialistische vakbond ABVV palmden donderdagmiddag de Grote Markt in Turnhout. Ze protesteerden tegen de onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) die in het slop zitten.

In groepjes van vier en volledig coronaproof verspreidden de vakbondsleden zich een uurtje over de Grote Markt in Turnhout. Ze droegen allemaal een bord rond hun lichaam met daarop de afbeelding van het gezicht van een aap en de tekst ‘0,4 % loonsopslag? Een halve kilo pinda’s? Voor wat houden jullie ons?’ In deze coronatijden was het niet toegelaten om pamfletten uit te delen, maar met een stil protest probeerden de vakbondslui hun boodschap toch duidelijk te maken.

“0,4% loonsverhoging? Voor veel werknemers komt dit neer op 6 à 7 euro per maand of een halve kilo pinda’s extra per maand”, zeggen Iris Baetens van ABVV en Lieve Cox van ACV. “Dit is lachen met ons, niet het minst met werknemers in essentiële sectoren die het land rechthouden tijdens corona. Een halve kilo nootjes? Dat zegt alles over hoe de werkgevers naar hun werknemers kijken.”

Door bvdl
AANGERADEN