Voorbeschouwing Kuurne-Brussel-Kuurne 2021. Eindelijk opnieuw aan de spurters na twee jaar een putsch van Lefevere?

 

 ©  BELGA

Het tweede luik van het Vlaamse openingsweekend wordt op zondag gereden met start en aankomst in Kuurne. Brussel bereiken ze niet maar tussen Kuurne en Kuurne ligt heel wat fraais te wachten. Toch heeft K-B-K de reputatie een wedstrijd te zijn voor spurters. Maar zij lieten zich al twee jaar op rij ringeloren door Deceuninck - Quick Step dat telkens weer, met Jungels en Asgreen, de spurt wist te ontlopen. En wat kan Mathieu van der Poel met amper één koersdag in de benen?

Guy Van Den Langenbergh

Start: Officieus om 12 uur in Kuurne

Finish: Omstreeks 16u45 in Ninove

Afstand: 197 kilometer

Het parcours: gebald middenrif zonder de Eikenmolen, vlakke finale

Kuurne-Brussel-Kuurne is niet het doorslagje van de Omloop Het Nieuwsblad. De laatste helling ligt immers al op vijftig kilometer van de aankomst. Het kwartet Kruisberg - Hotond - Knokteberg - Oude Kwaremont zorgt doorgaans wel voor een fijne kopgroep maar even vaak worden de vluchters in de laatste vijftig kilometer weer ingerekend. Dat is het mooie van KBK: het parcours zorgt ervoor dat zowel aanvallers als spurters zichzelf kansen toerekenen. Dat de voorbije twee jaar de spurters het hebben laten afweten, lag meer aan de concurrentie van de UAE Tour dan aan het parcours.

Veiligheid staat wel voorop bij de organisatie. Zo kwam het tot enkele ongewone parcourswijzigingen. De Eikenmolen ging voor de bijl. “Ook al omdat ploegleiders erom vroegen”, zegt koersdirecteur Peter Debaveye. “Het probleem van de Eikenmolen is dat je eerst een steenweg kruist en dan een plotse versmalling krijgt. Door deze helling in Lierde eruit te halen, zijn we ook twee spoorwegovergangen kwijt.”

In de plaats van de Eikenmolen komt de Tiegemberg en de Boembeek in Brakel. Daarmee komt het aantal hellingen in het laatste luikje van het openingsweekend op een dozijn rond. Dat zijn de enige wijzigingen in een parcours dat vorig jaar grondig en met succes werd hertekend en voor een venijnige en nerveuze finale kan zorgen.

Leuk om weten? De organisatie liet het parcours volledig doorlichten door een extern bedrijf met betrekking tot de veiligheid, wat resulteerde in een vuistdik draaiboek, met dan nog een extra paragraaf voor Oliver Naesen aangezien ook de Tiegemberg in het parcours is opgenomen.

LEES OOK. PARCOURS. Kuurne-Brussel-Kuurne 2021: 12 hellingen, 4 kasseistroken en niét naar Brussel

LEES OOK. Oliver Naesen heeft zijn eigen protocol in veiligheidsplan van Kuurne-Brussel-Kuurne: “Hou hem in de gaten”

De favorieten: toch weer een vluchtersgroep?

Statistisch gezien eindigt K-B-K vaker wel dan niet op een massaspurt van een weliswaar uitgedund peloton. Maar de concurrentie met de UAE Tour heeft ervoor gezorgd dat ook dit jaar weinig topspurters de weg naar West-Vlaanderen hebben gevonden. Enkel de Fransman Arnaud Démare mag zich die status aanmeten. Hij rijdt zaterdag niet waarmee Groupama FDJ duidelijk maakt dat het voor hen zondag op een massaspurt moet uitdraaien. Deceuninck - Quick Step moet voor een massaspurt al rekenen op de Colombiaan Hodeg en het is maar de vraag of hij de heuvelzone zal overleven. Kortom, weinig teams hebben baat bij een massaspurt. Lotto - Soudal spaart zaterdag weliswaar John Degenkolb maar of hij de man is voor een massaspurt. We denken van niet. Het zou dus zomaar kunnen dat alweer een groep de heuvelzone overleeft en dat daaruit de sterkste man zal winnen. Een wilde gok? Lampaert, titelverdediger Asgreen, Dylan Teuns, de tandem Van Avermaet-Naesen, de tandem Kragh Andersen - Benoot...

Maar uiteraard kunnen we Mathieu van der Poel niet over het hoofd zien. Nog geen volle maand nadat hij in Oostende wereldkampioen werd in het veld, zakt de Nederlander opnieuw af naar West-Vlaanderen voor zijn eerste deelname aan Kuurne-Brussel-Kuurne. Een onvoorziene deelname aangezien Alpecin-Fenix in de UAE Tour aan de slag zou zijn, mochten zij niet als gevolg van een positief coronageval uit koers zijn gestapt. Als de Nederlander klaar wil zijn voor Strade Bianche, dan kan hij elke bijkomende competitiekilometer zeer goed gebruiken. Eén zekerheid heb je: Mathieu van der Poel rijdt nooit zomaar mee. Hij zal mee koers maken, hij zal willen winnen. Alleen is het nog niet duidelijk of hij al goed genoeg is om te winnen. En hoe goed moet Mathieu van der Poel zijn om te winnen? Zondagavond weten we meer.

Nizzolo - Asgreen - Kristoff: het podium van 2020. 

Nizzolo - Asgreen - Kristoff: het podium van 2020. ©  PRESSE SPORTS

Dit is het sleutelmoment: sorry, er is er geen

Laat dit het attractieve zijn van Kuurne-Brussel-Kuurne: er is geen sleutelmoment. Met andere woorden, de wedstrijd kan overal beslist worden. De wedstrijd kan gewonnen worden in de heuvelzone maar evengoed in de laatste rechte lijn. Uit welke richting blaast de wind, welke spurter heeft nog voldoende steun, hoe is er zaterdag in de Omloop gekoerst? En hoe zit het met de goesting? Renners die zaterdag enkele cartouches hebben verschoten, durven op zondag al eens vroeger afdraaien. Enfin, welk scenario we ook krijgen, het zal altijd plezant zijn.

Zo was het vorig jaar: machtsmens Asgreen

Een vroege vlucht van vijf probeert wat publiciteit mee te pikken maar overleeft ook de heuvelzone. Intussen wordt in het peloton naar hartenlust gekoerst en rijdt een select gezelschap weg. Op het moment dat de vier resterende vluchters bijna gegrepen zijn en het in het peloton even stilvalt, besluit Kasper Asgreen om aan te vallen. De Deen van Deceuninck - Quick Step krijgt vanuit de vroege vlucht nog het gezelschap van Roy Jans en Boris Vallée. Die laatste wordt als laatste aanklamper in een strook in de wind gezet en al even prompt uit de wielen gereden. Wat volgt is het spel van een wispelturige kat en een sterke muis en dat tien kilometer lang. Asgreen moet echt alles uit zijn lijf persen maar houdt in Kuurne nog een handvol seconden over op het aanstormende peloton.

De uitslag:

1. Kasper Asgreen (Den)

2. Giacomo Nizzolo (Ita) op 3”

3. Alexander Kristoff (Noo)

4. Fabio Jakobsen Ned)

5. Jasper Stuyven

6. Hugo Hofstetter (Fra)

7. Sony Colbrelli (Ita)

8. Ben Swift (GBR)

9. Dries Van Gestel

10. Jurgen Roelandts

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten