Directie H&M vraagt verzoening aan na stakingsdreiging in Brussel en Wallonië

Bron: BELGA

De directie van modeketen H&M heeft de verzoening aangevraagd, nadat er dinsdag een stakingsaanzegging werd ingediend voor de winkels in Brussel en Wallonië. Dat zegt de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond CNE. Het conflict draait rond de aangekondigde sluiting van een achttal winkels in ons land, onder meer in Brussel en Luik.

Aan Vlaamse kant is er geen stakingsdreiging, want er werd reeds een sociaal plan aanvaard voor de sluitingen in Vlaanderen, onder meer op de Antwerpse Meir en in het Gentse shoppingcenter Zuid.

Ook de socialistische bond BBTK, die niet is opgesplitst in een Nederlandstalige en Franstalige vleugel, keurde het sociaal plan goed.

Maar de CNE vindt dat de directie niet genoeg doet om banen te redden en ook de vergoeding voor ontslagen collega’s volstaat helemaal niet, luidde het eerder al. De vakbond verwijt de directie ook dat ze probeert om aan de procedure rond collectief ontslag te ontkomen. CNE diende daarom een stakingsaanzegging in en plande al enkele werkonderbrekingen deze week.

H&M telde eind november 93 winkels in België. In die winkels draaide het bedrijf in het boekjaar dat liep tot eind november, 21 procent minder omzet dan het jaar voordien. Door de coronacrisis moesten de winkels een tijd dicht. De kledingketen geeft in België en Luxemburg werk aan meer dan 2.400 mensen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten