Recyclagebedrijf Fost Plus spreekt beschuldigingen van milieuorganisaties tegen

Bron © BELGA

Foto: Fostplus

Comeos, Detic, Fevia en Fost Plus ontkennen de beschuldigingen van belangenvermenging en machtsmisbruik. Dat meldt de woordvoerster van Fost Plus in een reactie aan Belga donderdag. Fost Plus kwam woensdag in opspraak door een onderzoeksartikel van de nieuwswebsite Apache.

Woensdag verscheen een artikel bij Apache waarin beschreven werd hoe Fost Plus zijn monopoliepositie in de verpakkingsrecyclage-industrie zou misbruiken door cijfers verkeerd te rapporteren, milieubewustere oplossingen zou tegengaan en een lobbyclub voor grote bedrijven zou zijn. Bond Beter Leefmilieu en Recycling Netwerk Benelux vroegen de overheid om banden met het recyclagebedrijf te verbreken en een onafhankelijke audit in te stellen naar het bedrijf.

Het recyclagebedrijf vindt dat het artikel van Apache een vertekend en eenzijdig beeld geeft van de manier waarop Fost Plus te werk gaat. “Het is belangrijk om belangenvermenging niet te verwarren met wettelijke verplichting”, reageert het bedrijf. Fost Plus zegt dat het de verplichtingen van de overheid uitvoert en dat het daarmee de verantwoordelijkheid draagt om toe te zien op de recyclageketen van verpakkingen. “Dat het Apache-artikel het nemen van verantwoordelijkheid in een kwaad daglicht probeert te stellen, vinden we absurd en is de wereld op z’n kop zetten”, aldus Fost Plus.

Fost Plus erkent dat er meer kan gedaan worden aan zwerfvuil, maar zegt ook dat “elke oplossing door alle betrokken partijen moet worden gedragen”. “Meer handhaving, minder normalisatie van dit verstorende gedrag en meer infrastructuur en instrumenten om burgers ertoe aan te zetten het juiste te doen, zijn enkele van de sleutels tot succes.”

AANGERADEN