NMBS sluit opnieuw loketten: ACV wil verbod op nieuwe loketsluitingen bij NMBS

Bron © BELGA

Foto: Kris Van Exel

De christelijke vakbond wil dat de regering in het nieuwe contract met de NMBS een verbod op de sluiting van stationsloketten opneemt. Dat zegt ACV Transcom na intern overleg. In tegenstelling tot de socialistische ACOD plant ACV voorlopig geen acties op het terrein.

De spoorwegmaatschappij bevestigde na een relletje met bevoegd minister Georges Gilkinet (Ecolo) dat ze de loketten in 44 stations gaat sluiten, en de openingsuren in 37 andere stations inperkt. Maandag vond daarover nog overleg plaats met de vakbonden, die niet tevreden zijn met de plannen. De NMBS hield opnieuw vast aan de beslissing.

ACOD kondigde werkonderbrekingen aan op woensdag 3 maart van 10 tot 15 uur, om het personeel te informeren over de plannen maar ook om het ongenoegen te uiten.

ACV Transcom doet niet mee met die actie, maar heeft - net als de liberale VSOA - een onderhoud met de minister gepland. De vakbond wil wegen op de totstandkoming van een nieuw openbaredienstencontract met de NMBS. Dat moet een moratorium bevatten voor de sluiting van de stationsloketten, luidt het.

LEES OOK. De stationschef, elk jaar wat minder chef: “Het begon met een ticketautomaat en toen ik er niet was, hebben ze mijn omroepsysteem verwijderd”

AANGERADEN