Welke versoepelingen kondigt het Overlegcomité vandaag aan? Van grotere buitenbubbel tot strohalm voor studenten

Foto: ISOPIX

Wie gehoopt had dat er veel mogelijk was, zal zijn verwachtingen moeten bijstellen. Het Overlegcomité zal vandaag immers niet de grote versoepelingen aankondigen. Daarvoor is de coronasituatie nog te precair. Aan nagenoeg alle maatregelen wil de politiek vasthouden. Zélfs aan het reisverbod. Een kleine versoepeling komt er wellicht wel voor de “buitenbubbel”. En ook de studenten krijgen iets kleins.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) deed gisteren in de Kamer de deur dicht voor grote versoepelingen. Daarmee temperde hij de verwachtingen voor het Overlegcomité van vandaag. “De experten hebben aangegeven dat versoepelingen in de periode rond april en mei perfect haalbaar zijn”, zei De Croo. “Maar als we nu roekeloze beslissingen nemen, zetten we dat perspectief op de helling.”

Tot 8 personen

Concreet wordt er vandaag versoepeld voor het leven in openlucht. De federale regering schuift aan tafel met het voorstel om de “buitenbubbel” uit te breiden van vier naar acht mensen. Een uitbreiding die de expertengroep GEMS als “low risk” bestempelt: een versoepeling die dus in maart al doorgevoerd kan worden.

Daarnaast komt er ook een strohalm voor studenten, zoals Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) eerder deze week al liet uitschijnen. Het voorstel van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om alle studenten één dag per week naar de campus te halen, zal hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd worden. Ook de kotbubbel zal opnieuw ter sprake komen. En voor scholieren zouden daguitstappen opnieuw mogelijk worden.

Reisverbod

Alle andere maatregelen ­– van het ene knuffelcontact over de verplichting op telewerk tot het sluiten van de horeca – blijven voorlopig van kracht. Al is er over één maatregel wel wat ongerustheid: de Europese Commissie heeft al meermaals druk gezet op ons land om het algemene reisverbod op te heffen. Maar het ziet er niet naar uit dat we de grenzen nu al opnieuw zullen openen. “De premier zal Europa van antwoord dienen”, klonk het gisteren binnen de federale regering. “We willen het reisverbod voorlopig écht niet laten vallen. Het zou moeilijk uit te leggen zijn dat sommige Belgen weer zouden kunnen reizen, terwijl de rest braaf thuiszit en strenge maatregelen moet blijven volgen.”

Door hh
MEER OVER HET CORONAVIRUS