Politie en parket gaan extra controleren op gsm’en achter stuur: wie betrapt wordt, moet meteen voor de rechter

Foto: IMAGEGLOBE

Bestuurders die de komende week in de provincie Antwerpen op gsm’en achter het stuur worden betrapt, krijgen geen onmiddellijke boete maar worden meteen voor de politierechtbank gedagvaard. Dat meldt het Antwerpse parket. Ze riskeren een boete van 240 euro en tot acht dagen rijverbod.

Vanaf maandag zullen alle politiekorpsen in de provincie Antwerpen – inclusief de wegpolitie die op de snelwegen patrouilleert – nog strenger dan anders toezien op gsm- en smartphonegebruik achter het stuur, en dat gedurende een week. Het initiatief komt van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en provinciegouverneur Cathy Berx, tevens voorzitter van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid.

Zij beklemtonen dat bestuurders die zich door hun gsm laten afleiden een groot gevaar zijn voor andere weggebruikers. Verkeersexperts gaan er steeds meer van uit dat afleiding achter het stuur door bijvoorbeeld te gsm’en als een ‘killer’ in het verkeer moet worden beschouwd, net als overdreven snelheid of rijden onder invloed.

Vooral de medewerking van het Antwerpse parket is opvallend. Dat wil naar eigen zeggen een “krachtig signaal” geven aan bestuurders die meer met hun gsm bezig zijn dan met hun voorligger. “Overtreders zullen volgende week geen onmiddellijke boete krijgen, maar meteen gedagvaard worden voor de politierechtbank”, aldus de woordvoerder van het Antwerpse parket.

Een ‘gewone’ onmiddellijke boete voor gsm’en achter het stuur bedraagt 116 euro. Wie straks voor de politierechtbank moet verschijnen, zal een geldboete van 240 euro riskeren, een rijverbod van acht dagen, en moet daarbovenop de gerechtskosten betalen.

Door Werner Rommers
AANGERADEN