Goed nieuws voor Bart Swings met oog op olympische titel: Nederlandse rivaal op de massastart stopt ermee

Stroetinga (links) werd onlangs nog tweede op het WK, voor Swings. 

Stroetinga (links) werd onlangs nog tweede op het WK, voor Swings. ©  ANP

Bart Swings is een concurrent armer als er in 2022 om een olympische titel gestreden wordt op de massastart, zijn beste schaatsnummer. Arjan Stroetinga hangt zijn ijzers namelijk aan de haak.

Vincent Van GenechtenBron: schaatsen.nl

De 39-jarige Nederlander wordt later dit voorjaar voor de vierde keer vader en wil zich verder focussen op zijn werk als autoverkoper.

“Ik heb een mooie carrière gehad en kan nu nog zeggen dat ik in mijn laatste jaar met de besten mee kon”, aldus Stroetinga bij Omroep Friesland. “Geen Olympische Spelen? Ik heb me al zo vaak bewezen en toch geen startplek gekregen voor de Spelen. Niemand geeft me de garantie dat ik geselecteerd word. Het is goed zo.”

Swings (links) en Stroetinga (centraal) moesten het op het WK afleggen tegen de Amerikaan Joey Mantia. 

Swings (links) en Stroetinga (centraal) moesten het op het WK afleggen tegen de Amerikaan Joey Mantia. ©  AP

Stroetinga werd in 2015 de allereerste wereldkampioen massastart. Nadien pakte hij nog twee keer zilver (2016 en 2021). Hij won ook twee keer de wereldbeker in die discipline en werd er vier keer Nederlands kampioen in. Een ervaren rot dus die jarenlang een dodelijk duo vormde met Jorrit Bergsma, de wereldkampioen van 2020. Terwijl Bergsma voor de lange aanvallen koos, hield Oranje de snelle Stroetinga altijd achter de hand in de sprint. Tactisch waren ze meesterlijk.

Die combo valt richting de Winterspelen in Peking dus weg. Al ontkurkt Bart Swings nu geen champagne. “Er zijn er nog een aantal heel snelle in Nederland”, zegt de Europese kampioen. “Dus zoveel maakt dat niet uit (lacht). Maar een duo Bergsma - Stroetinga vind je natuurlijk niet snel.”

LEES OOK

Nu in het nieuws