Didier Reynders: “Niet-essentiële reizen moeten beperkt worden, niet verboden”

 

 ©  AP

Bron: BELGA

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben donderdagavond in hun conclusies van de videoconferentie over de coronacrisis bevestigd dat niet-essentiële reizen niet verboden zouden mogen worden. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders vrijdag onderstreept in de aanloop naar het Overlegcomité, waar de federale regering en de deelstaten zich vrijdagmiddag buigen over het Belgische verbod. “Niet-essentiële reizen moeten beperkt worden, maar niet verboden”, aldus Reynders.

In een tweet wijst Reynders erop dat de Europese leiders hun steun hebben uitgesproken voor de twee Europese aanbevelingen over reizen in coronatijden. In hun conclusies luidt het dat “niet-essentiële reizen vooralsnog moeten worden beperkt”. De aanbevelingen stellen dat “beperkingen kunnen worden opgelegd die proportioneel en niet-discriminerend zijn en rekening houden met de specifieke situatie van grensoverschrijdende gemeenschappen”, luidt het in de conclusies.

In België buigt het Overlegcomité zich vrijdagmiddag over het verbod op niet-essentiële reizen, dat momenteel loopt tot 1 april. Naar eigen zeggen stelde premier Alexander De Croo donderdagavond tijdens de videoconferentie vast dat steeds meer lidstaten de redenering achter de Belgische maatregel overnemen nu varianten van het coronavirus in volle opmars zijn. Hij betoogt dat de maatregel proportioneel is en geen hinderpaal vormt voor het vrij verkeer van essentiële diensten.

“Ik zie veel commentaren rondgaan”, zo lichtte Reynders aan Belga toe. De Belgische eurocommissaris onderstreept dat de conclusies van de leiders duidelijk verwijzen naar de twee aanbevelingen die de lidstaten zelf hebben goedgekeurd. De aanbevelingen stellen dat lidstaten de toegang niet algemeen moeten verbieden. Het staat ze wel vrij om niet-essentiële reizen naar rode zones af te raden, en niet-essentiële reizen naar donkerrode zones sterk af te raden.

“Niet-essentiële reizen moeten beperkt worden, maar niet verboden. De Europese Commissie roept alle lidstaten op dezelfde regels te volgen”, tweette de Belgische eurocommissaris vrijdagochtend.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten