Russische diplomaten verlaten Noord-Korea in handgeduwd karretje

Bron © BELGA

Russische diplomaten die in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang vastzaten als gevolg van de coronamaatregelen, zijn met moeite maar met succes op eigen houtje thuis geraakt. Acht diplomaten en hun gezinnen slaagden er deze week in om de reis naar Rusland te maken, in meer dan 35 uur. De laatste kilometers moesten ze daarvoor een kar over het spoor duwen, omdat er niks meer was om verder te reizen.

Beelden verspreid door het ministerie van Buitenlandse Zaken laten zien hoe de derde secretaris van de ambassade, Vladislav Sorokin, een soort trolley met vrouwen en kinderen over de grens duwt. De Russische grens ligt in vogelvlucht ongeveer 550 kilometer van Pyongyang.

De reis was relatief voortvarend begonnen met een treinreis van 32 uur door Noord-Korea en een busrit van twee uur richting de grens aan de rivier de Toemen. Maar de laatste loodjes wogen het zwaarst. Ze moesten een kar op wieltjes regelen die op de rails paste en met hun hebben en houden Rusland worden ‘ingeduwd’. Aan de overkant van de brug stonden bussen klaar die ze naar het vliegveld van Vladivostok brachten.

Noord-Korea heeft in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan de grenzen gesloten. De vele beperkingen als gevolg van coronamaatregelen maakten het voor de diplomaten zinloos om langer in Pyongyang te blijven.

Russische diplomaten verlaten Noord-Korea in handgeduwd karretje
Foto: AFP
AANGERADEN