Verdrievoudiging van aantal besmettingen in Gents secundair onderwijs: “Code rood blijft”

Foto: David Van Hecke

Gent -

Het aantal positief geteste leerlingen in het Gentse basisonderwijs is in één week verdubbeld en in het secundair onderwijs net niet verdrievoudigd. Gent houdt voorlopig code rood voor het basisonderwijs aan en schakelt een callcenter in om de CLB’s te helpen met contacttracing.

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) hoopte snel weer naar code oranje te kunnen overschakelen, maar dat was buiten de stijgende coronacijfers gerekend. Van 18 tot 24 februari testten 90 leerlingen uit het basisonderwijs en 90 leerlingen uit het secundair onderwijs positief. Dat is een respectievelijke verdubbeling en bijna verdrievoudiging in vergelijking met de week voordien. Het enige goede nieuws is dat de stijging zich niet doorzet bij de leerkrachten.

“Bij de positief geteste leerlingen valt het bovendien op dat ze zich vaak lieten testen na een hoogrisicocontact binnen het gezin”, zegt schepen Decruynaere. “Sinds de intrede van de varianten stellen artsen ook effectief vast dat er binnen het gezin meer mensen besmet worden. De Stad Gent houdt code rood in het basisonderwijs voorlopig aan en volgt de situatie op de voet.”

Druk op CLB’s stijgt

Ook de druk op de Gentse CLB’s (centra voor leerlingenbegeleiding) stijgt. Sinds 1 november 2020 voerden de CLB’s de contacttracing van 1.528 positief geteste gevallen uit. Op 25 februari kregen de Gentse CLB’s de opdracht om de contacten van 70 positief geteste gevallen te traceren, een absolute piek voor één dag. De Stad Gent ondersteunt de CLB’s op dit moment al met een extern callcenter. Op maandag 1 maart worden ze ook versterkt met twee extra artsen.

Door Sander Luyten
AANGERADEN