Ongeziene bolwassing van ex-wereldkampioen snooker: “Het was genadeloos, kwaadaardig zelfs”

Foto: Dick Demey

Ronnie O’Sullivan (WS-2) plaatste zich vrijdag na een comeback tegen Barry Hawkins (WS-18) voor de finale van het Players Championship. Daarin speelt de zesvoudige wereldkampioen tegen zijn landgenoot Kyren Wilson (ATP-5) of de Schot John Higgins (ATP-6). En ‘The Rocket’ vreest vooral die laatste, zijn generatiegenoot.

LEES OOK. Ronnie O’Sullivan leek de wanhoop nabij, maar staat op uit de dood en is alweer een snookerrecord rijker

Vrijdagnamiddag had O’Sullivan gezien hoe Higgins meervoudig wereldkampioen Mark Selby een 6-0 nederlaag aansmeerde. Die laatst kon daarbij slechts zeven punten scoren.

“Het was belachelijk goed”, zei O’Sullivan vol bewondering. “Het was zo genadeloos, kwaadaardig zelfs. John toonde nog maar eens wat een klassespeler hij is. In zo’n soort wedstrijden is Selby één van de besten in de wereld, na John wellicht de beste, en hij werd gewoon weggeblazen. Het was iets van het beste dat ik ooit gezien heb, het grensde aan het obscene. Het was een gevecht tussen de allerbesten in defensief snooker, tussen twee uitgekookte puristen. Het is niet makkelijk om het spelletje tactisch zo goed te spelen. Zelf moet ik het niet proberen, het zou tijdverspilling zijn. Ik kan het misschien tachtig procent van de tijd en dan verknoei ik het toch met één stoot. Als John de finale speelt en hij doet dat zondag met mij, zal ik heel veel tijd in mijn stoel doorbrengen.”

De bolwassing van Selby was werkelijk ongezien. De Engelsman is normaal een speler die vecht voor elk frame en een hele wedstrijd lang kan tegenstribbelen. Maar Higgins liet Selby gewoon niet toe om in de partij te komen. Het was alweer zes jaar geleden dat die laatste geen enkel spelletje kon winnen in een wedstrijd naar zes gewonnen frames.

Higgins was vooral sterk met zijn lange ballen. Uiteindelijk maakte hij 546 punten, tegenover slechts zeven voor Selby. Die kon amper drie ballen potten over zes frames. Ongezien. “Om eerlijk te zijn: ik heb niet echt iets verkeerd gedaan”, reageerde Selby na afloop. “In de eerste drie frames kreeg ik niet eens de kans om een bal te potten. John speelde gewoon geweldig en sloot me volledig uit. Het is niet dat ik bal na bal miste en hem alle kansen gaf.”

“Ik kan niet geloven dat ik dit Mark Selby had aangedaan”, lachte Higgins. “Ik zat de hele wedstrijd lang in mijn zone. Ongeloof dat hij amper zeven punten kon maken.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN