Mathias De Clercq haalt uit: “Heb het gehad met partijvoorzitters die zich populair willen maken”

Foto: Titus Simoens

Gent -

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maakte zich niet populair door de feestende studenten in zijn stad terug te fluiten. En ook over de partijvoorzitters die vragen om coronaversoepelingen heeft zijn zo zijn mening. “‘Ik doe dat niet voor mijn plezier, maar het is nodig”, zei hij in een interview met De Standaard.

De Clercq vaardigde deze week een verbod op versterkte muziek uit op populaire plekken en voegde er ook een glasverbod aan toe. De reden: jongeren die stoom wilden aflaten op pleinen en parken in zijn stad. Dat zorgde voor drukte en in coronatijden ligt dat erg moeilijk. Zo’n duizend jongeren troepten woensdagavond nog samen op het Sint-Pietersplein en er werden zelfs vijf mensen aangehouden. “Ik doe dat niet voor mijn plezier, maar het is nodig. Op sommige plaatsen werd rondslingerend glas een probleem. Kinderen kunnen in de scherven trappen en als de sfeer omslaat, kan het een wapen worden. En die versterkte muziek creëerde overlast en een aanzuig­effect. Je krijgt dan snel feestjes, zeker als er drank aanwezig is. Dat is ook normaal en in andere omstandigheden uiteraard leuk. Maar daar is het nu niet het moment voor”, zei hij in De Standaard.

De burgemeester benadrukte dan ook in het interview dat hij daarom al langer voorvechter is van de kotbubbel. “En die bubbel is een kwestie van duidelijkheid, geen loze roep om versoepeling. Ik heb het gehad met de versoepelbrigade van al die partijvoorzitters die zich populair willen maken. Stop daarmee! Het maakt de mensen zot en bemoeilijkt ons werk alleen maar. Ik stoor mij daar enorm aan”, zei hij.

Door sgg
AANGERADEN