De trein stopt niet meer voor de koers in Vlaanderen, na vijf kilometer is het prijs in Omloop Het Nieuwsblad

 

 ©  BELGA

Dit jaar moet de Omloop Het Nieuwsblad opnieuw enkele spoorwegovergangen kruisen. Waar in het verleden de afspraak was dat de treinen rekening zouden houden met het koersverloop, is dat nu niet meer het geval. Regulator op de motor Frank Hoste en koersdirecteur Scott Sunderland hebben die punten speciaal aangestipt. Alles stond klaar om tussenbeide te komen mocht een groep renners voor een gesloten overweg komen te staan… en na vijf kilometer was het prijs.

Maarten DelvauxBron: BELGA

De Omloop Het Nieuwsblad was amper vijf kilometer ver toen het eerste obstakel opdook. Het peloton was net de sporen overgestoken, maar de ploegwagens moesten wel halt houden voor een gesloten overweg...

“Wij hebben afspraken met de wedstrijdjury en wijzelf volgen de situatie perfect op”, meldt Frank Hoste, de vaste regulator op de motor voor al de Flanders Classics wedstrijden. “Ikzelf heb lint bij dat we kunnen spannen over de weg wanneer de slagbomen sluiten. Zo kunnen we een groep renners of het peloton perfect samenhouden. Voorheen hadden wij een afspraak met de mensen van de NMBS dat een trein wat zou kunnen worden opgehouden indien de renners een spooroverweg naderden. Dat is nu dus niet meer het geval. De trein stopt niet meer voor de koers in Vlaanderen.”

Ook de gele en rode kaarten steken dit seizoen in de borstzak van Hoste.

“Net als in het voetbal hanteer ik gele en rode kaarten. Die gebruiken we voor de fotografen en andere motards in koers. Gaat het om een flagrante fout, dan volgt meteen de rode kaart. Ik denk dan aan een motard die over een fietspad of voetpad rijdt. Begaat de man in kwestie een klein foutje, dan krijgt hij geel. Ik hoop dat ik vandaag opnieuw geen kaart moet trekken. Trouwens, de motards van fotografen zijn wel mensen die hun job kennen. Zij hebben immers jaren ervaring”, besluit Hoste.

LEES OOK

Nu in het nieuws