Dit hadden de toppers te zeggen voor de start van de Omloop Het Nieuwsblad: “Door wind totaal anders dan vorig jaar”

 

 ©  BELGA

Om 11u05 heeft het peloton zich aan de Emile Clauslaan in Gent op gang getrokken voor de 76e editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Wij bundelden hieronder de laatste quotes van de belangrijkste tenoren.

Guy Van den Langenbergh, Jan-Pieter De Vlieger, Maarten DelvauxBron: Eigen berichtgeving en Sporza

Volg hier LIVE de Omloop Het Nieuwsblad van start tot finish.

Oliver Naesen had nog tijd voor een grapje. “Dat ik lichter sta dan de voorbije jaren is louter omdat de restaurants gesloten waren. Tactiek? Met twee de finale rijden, Greg en ik, om zo tegen de sterkere blokken op te boksen.”

Sep Vanmarcke is één van de ex-winnaars aan de start.“Ik hoop eindelijk nog eens goed te zijn in de Omloop. Vroeger zat ik vaak mee vooraan, maar de laatste twee jaar ging het licht te vroeg uit. Ik voelde mij nooit héél fit. Ik hoop dat ik nu wel een goeie dag heb zoals vroeger. De voorbije weken voelde ik mij heel goed. Ik ga er geen uitslag op plakken. Voor mij is het belangrijk dat ik weer een finale kan rijden en dan komt die uitslag vanzelf.”

Jasper Stuyven verdedigt zijn titel tussen Gent en Ninove. “Voor mij is dit de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik heb nu geen extra stress omdat ik hier zonder races aan de start kom. Vorig jaar was ik in Mallorca ook meteen goed. Ik heb twee weken hoogtestage gedaan en ik voel dat aan mijn lichaam. Met Trek-Segafredo zijn we heel sterk in de breedte en in onze goede dagen kunnen we onze voet naast die van Deceuninck-Quick-Step zetten. We gaan ons vandaag niet laten doen. Er staat weinig wind vandaag, dat zal een totaal andere wedstrijd dan vorig jaar worden. Er zijn een paar teams met twee à drie pionnen en die zullen ze allemaal proberen uitspelen.”

Julian Alaphilippe is onze vijfsterrenfavoriet in zijn eerste Omloop Het Nieuwsblad. “Ik ben héél blij om hier eindelijk eens aan de start te staan. Het is altijd een koers geweest die mij aansprak, ik heb ze altijd op tv gekeken. Het lijkt hard op de Ronde van Vlaanderen. We hebben op papier een geweldige ploeg vandaag. Ik ben een beetje ziek geweest en heb een erg rustige week gehad. Maar nu is het beter.”

Philippe Gilbert won vijftien jaar geleden zijn eerste Omloop Het Nieuwsblad. “De tijd gaat snel, maar ik ben hier nog altijd met ambitie. Ik denk dat ik goed genoeg ben voor winst. Het is slechts tweehonderd kilometer. Ik zal niet zeggen dat iedereen kan winnen, maar er zijn toch veel kandidaten. De race ligt open. De pijn aan de knie is nog niet helemaal verdwenen, maar het wordt wel elke week beter. Dus de moraal is goed. Tim Wellens is in goede conditie, laat ons hopen dat hij vooraan kan zitten.”

Dylan Teuns werd twee jaar geleden al eens vijfde. “De conditie is goed, maar ik heb niet meer gekoerst sinds de Ronde van de Provence. Het is vervelend dat er zo weinig gekoerst is voor de Omloop Het Nieuwsblad. Meestal heb ik al tien koersdagen in de benen, nu moet ik het met vier stellen. Dit weekend heb ik nog twee zware trainingen gedaan om een beetje een wedstrijd te simuleren. Daar hield ik wel een goed gevoel aan over. Ik moet zeker geen schrik hebben.”

Tiesj Benoot keerde pas vier dagen voor de Belgische openingsklassieker terug uit Tenerife. “het verschil in temperatuur was minder dan normaal. Het is plezant om terug te zijn. Tenerife is ideaal om in februari op hoogte te trainen. Het is de vierde keer dat ik dit op die manier doe. Ik weet het zeker lukt.”

Nathan Van Hooydonck kijkt uit naar zijn eerste koers bij zijn nieuwe werkgever Team Jumbo-Visma. “Het is mijn eerste koers, ik ben heel blij en fier. Er zijn drie renners met vrije rol. Dat biedt kansen. Zo ga ik er niet veel krijgen dit seizoen. Ik ben net terug van hoogtestage en heb nog nooit zo snel na een hoogtestage gekoerst. Ik ben benieuwd hoe lichaam gaat reageren.”

Victor Campenaerts komt uit voor zijn nieuw team Team Qhubeka - ASSOS en is er helemaal klaar voor. “Ik hoop geen onzichtbare race te rijden maar ik ben ook realist. Anderen hebben veel meer ervaring. Ik woon nu wel op het parcours en niemand heeft meer verkend dan ik.”

Greg Van Avermaet verschijnt aan de start met een opvallende gouden helm. Wel of geen gouden helm, olympisch Kampioen Greg Van Avermaet heeft er even over moeten nadenken: “Ik heb overlegd met vrouwlief Ellen: zou ik dat nu doen of niet? Zij vond het een goed idee voor dochter Fleur. Ze denkt vaak dat ze je gezien heeft op tv, maar dan heeft ze je eigenlijk niet gezien. Met de helm weet ze het zeker. Dus in het openingsweekend zet ik hem op, in Tirreno-Adriatico ga ik dat niet doen.”

LEES OOK

Nu in het nieuws