“Opgeluchte” Caleb Ewan vloert Bennett in slotsprint in Abu Dhabi, eindzege is voor Pogacar

 

 ©  AFP

Caleb Ewan heeft de zevende en laatste etappe van de UAE Tour op zijn naam geschreven. De Australische spurtbom van Lotto Soudal was de snelste in een massasprint in de straten van Abu Dhabi. Aan de meet had hij een halve fietslengte voorsprong op eeuwige concurrent Sam Bennett. De eindzege van Tour-winnaar Tadej Pogacar kwam niet meer in gevaar. Onderweg was er wel wat tumult door waaiervorming en een stevige valpartij van de Brit Adam Yates, maar de rest van het peloton wachtte sportief op de nummer twee van het klassement.

Maarten Delvaux

Samuele Battistella, Matteo Sobrero en Alexys Brunel verzorgden de vroege vlucht in de vlakke slotrit van de UAE Tour, maar veel speelruimte van het peloton kregen ze niet. Op meer dan zestig kilometer van de meet deed INEOS Grenadiers een laatste poging om Tadej Pogacar uit de leiderstrui te rijden. Het peloton scheurde even in stukken, maar enkel Almeida liet zich verrassen en dus kwam de boel snel opnieuw bij elkaar.

Ironisch genoeg was het na die hergroepering net de hele INEOS-ploeg die tegen de grond sloeg. Adam Yates bezeerde zich fel, maar stapte wel opnieuw op de fiets. En mocht zijn tegenstanders danken dat ze voorin de boel opzettelijk lamlegden tot hij en zijn makkers opnieuw kwamen aansluiten.

Massasprint tussen wolkenkrabbers

De aangekondigde massasprint tussen de wolkenkrabbers van Abu Dhabi was onvermijdelijk. Gelukkig verliep die dit keer zonder incidenten. De twee rapste mannen van het peloton vochten een eerlijk duel uit in de laatste tweehonderd meter. Caleb Ewan timede zijn spurt net iets beter dan Sam Bennett, die al twee ritzeges op zijn teller had staan. Een opluchting voor de Australiër, die deze week onderweg enkel een derde plek kon rapen. Voor Ewan was het de eerste overwinning sinds de Scheldeprijs op 14 oktober.

In het algemeen klassement gebeurde niets meer. Tadej Pocagar pakt voor het tweede jaar op een rij de eindzege in de Emiraten, belangrijk voor zijn werkgever UAE Team Emirates. Adam Yates strandt op 35 seconden. João Almeida is een mooie derde op iets meer dan een minuut.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Caleb Ewan: “Ik voelde toch wat druk”

“We kwamen naar de UAE Tour voor een overwinning en ik ben blij dat ons dat op de laatste dag gelukt is”, aldus Caleb Ewan (Lotto Soudal) na zijn eerste zege van het seizoen. “Mijn vorige sprints waren maar ‘zozo’, dus voelde ik toch wat druk om vandaag een goed resultaat neer te zetten.”

“Het team heeft er alles aan gedaan om me in een goede positie te brengen”, laat hij optekenen. “Ik ging vrij fris de finale in en dat heeft de doorslag gegeven om vandaag te kunnen winnen. Ik heb me niet specifiek gefocust op het wiel van Bennett, we gingen vooral uit van onze eigen sterkte om een zo goed mogelijke lead-out af te leveren. Roger Kluge ging misschien iets te laat aan, waardoor we bijna werden ingesloten. Ik moest dan ook vroeger dan voorzien uit zijn wiel komen, want ik zag dat Bennett me langs rechts met redelijk wat snelheid voorbijreed. Gelukkig was er ruimte om mijn wagonnetje aan te pikken, want dat was de enige weg naar voor. Even later kon ik zelf mijn sprint lanceren en maakte ik het af.”

Zijn eerste overwinning van het seizoen zorgt bij de Australiër voor een hele opluchting. “Het heeft nog nooit zo lang geduurd vooraleer ik mijn eerste winst van het seizoen te pakken had. Het is dus wel een opluchting om het wielerseizoen in Europa aan te vatten met een overwinning. Ik hoop dat dit het begin is van een fantastisch jaar, want ik heb grote plannen voor het komende seizoen. “

 

 ©  AP

Pogacar: “Dit is echt wel geweldig”

Tadej Pogacar kwam slechts met één doel naar de UAE Tour, de eindwinst pakken voor zijn team en sponsors. “Er was wel wat stress”, gaf hij na afloop toe, “maar ik ben blij dat ik de wedstrijd tot een goed einde heb gebracht.”

“Dit is echt wel geweldig”, sprak de Tourwinnaar in het flashinterview. “Dit was mijn eerste grote doel van het seizoen en mijn eerste ‘thuiswedstrijd’, dus het was echt wel van belang om hier te scoren. Ik ben heel blij dat ik de eindzege pak.”

Vorig jaar moest hij immers nog vrede nemen met een tweede plaats. Nu schoot hij wel raak, met ook nog ritwinst op Jebel Hafeet. “Ik had echt wel toegewerkt naar deze koers en wilde hier goed zijn. Dankzij mijn team en ploegmaten pakken we hier de winst. Het ging er soms nerveus aan toe, zoals in de eerste etappe met de waaiers, maar ik was toen mee met de eerste groep en dat was al een goede zaak. Dit is één van mijn mooiste zeges en ik kom zeker nog terug naar deze koers.”

Volgende week kan de Tourwinnaar zijn kans gaan in de Strade Bianche, waar hij vorig jaar als dertiende finishte. Daarna volgt de Tirreno-Adriatico.

Rituitslag

1. Caleb Ewan (LTS, Aus)

2. Sam Bennett (DST, Ier)

3. Phil Bauhaus (TBV, Dui)

4. Michael Morkov (DQT, Den)

5. Cees Bol (DSM, Ned)

Eindklassement

1. Tadej Pogacar (UAE, Slo)

2. Adam Yates (IGD, GBr) +35”

3. João Almeida (DQS, Por) +1’02”

4. Chris Harper (TJV, Aus) +1’42”

5. Neilson Powless (EFN, VS) +1’45”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten