Sep Vanmarcke valt meteen in Omloop Het Nieuwsblad, maar wordt toch nog derde: “Die valpartijen zijn altijd mijn deel”

 

 ©  BELGA

Sep Vanmarcke is prima begonnen aan zijn Vlaamse voorjaar. De gloednieuwe kopman van Israel Start-Up Nation werd knap derde, al was er ook een minder fraai moment in zijn Omloop Het Nieuwsblad. Vanmarcke ging op 86 kilometer van de streep tegen de grond samen met onder meer Frederik Frison (Lotto - Soudal) en Otto Vergaerde (Alpecin - Fenix): die laatste moest ook opgeven. Alweer pech dus voor Vanmarcke, die ook de voorbije jaren vaak stevig ten val kwam in het voorjaar.

Maarten Delvaux en Sam Varewyck

“Tot mijn grote frustratie zijn die valpartijen altijd mijn deel”, legde de renner van Israel Start-Up Nation na de koers uit in de studio van Sporza. “Het was één van die gevechten, we waren toen op weg naar het begin van de Paddestraat. Ik zat goed vooraan, Tom Van Asbroeck had me daar gepositioneerd. Plots gaan ze vlak voor me in de remmen en ik kies ook het verkeerde gat, waardoor ik onderuit ga. Het is de pech die naar me toekomt, maar het zal soms ook mijn eigen fout zijn.”

 

Vanmarcke liet de valpartij niet aan zijn hart komen en sprintte uiteindelijk naar een knappe derde plaats. “Ik wilde graag in de Omloop weer eens goed zijn, dat was al enkele jaren geleden. En ik wou bij mijn nieuwe ploeg een goede start maken. Dat ik in de sprint voor een podium zou moeten rijden, had ik niet echt verwacht. Eigenlijk was ik op het einde aan het werken voor Tom Van Asbroeck, die spijtig genoeg achter een valpartij zat in de laatste twee kilometer. Dan dacht ik: ‘ik zal zelf maar meesprinten en tiende worden, dan is de ploeg blij’. Ik schoof op en schoof op, en zo kom ik nog in het wiel van Ballerini terecht. Ik probeerde zo goed mogelijk te volgen. Dat lukte niet, maar het was voldoende voor een derde plek. Daar ben ik blij mee. Ik wilde zo vroeg mogelijk gaan om Ballerini uit zijn kot te lokken, in de hoop dat ik zo lang mogelijk de slipstream kon pakken. Dat is gelukt. Ik wist dat ik hem nooit zou kloppen.”

“Als Alaphilippe op kop ging rijden, ging het vijf kilometer per uur harder”

Vanmarcke was voor de Muur van Geraardsbergen ook mee in de aanval met wereldkampioen Julian Alaphilippe. “Eigenlijk wist ik op voorhand dat Alaphilippe waarschijnlijk op de Berendries zou gaan, en dat niemand een antwoord zou hebben. Elke keer dat hij op kop ging rijden, ging het vijf kilometer per uur harder en was het krabben om in het wiel te blijven. Ik denk dat hij zichzelf door zijn sterkte en enthousiasme genekt heeft. Omdat hij daar al alleen ging, moest hij tot aan de Muur meer ronddraaien en te lang tegen de wind rijden. Als hij gewoon zoals iedereen mee ronddraait tot aan de Muur, dan rijdt hij daar weg en ziet niemand hem nog terug.”

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  BELGA

“Deceuninck-QuickStep had ook nog twee mannetjes bij ons zitten en in de achtervolging zaten er ook nog. Ze winnen nog altijd, maar Alaphilippe heeft zichzelf misschien wel de das omgedaan”, ging de 32-jarige Vanmarcke verder. “Dat Ballerini zegt dat Alaphilippe de bliksemafleider was? Dan was dat de goede keuze. De winnaars hebben altijd gelijk. Maar het was een gewaagde keuze.”

Vanmarcke had het tot slot over de rest van zijn voorjaarsprogramma. Hij gaf in de studio aan dat hij niet in Kuurne-Brussel-Kuurne zou starten, maar later op de avond bleek dat Vanmarcke die wedstrijd wel zal rijden. “Dinsdag rij ik normaal ook Le Samyn. Ik heb die wedstrijd nog nooit gereden en dat zou een meer open koers worden, daar hoop ik toch op. Dan rij ik nog Parijs-Nice, normaal Nokere Koerse, en ook Dwars door Vlaanderen doe ik mee voor we aan de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix komen. Eigenlijk sla ik enkel Milaan-Sanremo over, alle andere belangrijke koersen doe ik mee.”

LEES OOK

Nu in het nieuws