Stoffel Vandoorne mag zich niet kwalificeren voor tweede Formule E-race

Stoffel Vandoorne mag zich niet kwalificeren voor de tweede Formule E-race van het seizoen.

Stoffel Vandoorne mag zich niet kwalificeren voor de tweede Formule E-race van het seizoen. © Daimler AG

Ophef vlak voor de start van de kwalificaties voor de tweede Formule E-race in Diriyah: de Mercedes- en Venturi-teams kregen een verbod om zich te kwalificeren. Bij de getroffen rijders onder andere Stoffel Vandoorne en Nyck De Vries, vrijdag winnaar van de eerste race.

Gert Vermersch

Stoffel Vandoorne mag een goed resultaat in de tweede Formule E-race van het seizoen vergeten, als de West-Vlaming op zaterdagavond al überhaupt de start mag nemen. Terwijl de West-Vlaming helemaal klaar was om aan de kwalificaties op het stratencircuit van Diriyah te beginnen, besliste de wedstrijdleiding dat zijn Mercedes-team niet mocht rijden. Ook de Venturi-renstal, die dezelfde Mercedes-krachtbronnen gebruikt, kreeg dat verbod.

Eén en ander heeft te maken met een vreemd incident aan het eind van de derde vrije training. Venturi-rijder Edo Mortara had er net een proefstart opzitten, maar in de remzone voor de eerste bocht vertraagde de bolide van de Zwitser niet. De Venturi boorde zich tegen volle snelheid in de veiligheidsmuur, gelukkig zonder gevolgen voor Mortara.

Al snel was duidelijk dat er met de remmen of krachtbron in de Venturi iets was misgelopen. De wedstrijdleiding besloot dat het probleem eerst moest worden opgelost, vooraleer de wagens opnieuw de baan op mochten. Dat was bij de start van de kwalificaties nog niet het geval.

Lees ook

Nu in het nieuws