REACTIES. Ballerini dolgelukkig na eerste klassieke zege: “Alaphilippe zei me dat het mijn dag zou worden”

 

 ©  BELGA

De Omloop Het Nieuwsblad kreeg een atypisch slotakkoord: een massasprint in de straten van Ninove. Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step) sprintte dolgelukkig naar zijn derde overwinning van het seizoen.

lvh, svar, mdx, bvc

LEES OOK. Ploegleider Patrick Lefevere bibberde even, maar is opgelucht na nieuwe zege van Davide Ballerini: “We waren veruit de beste”

Het nieuwe goudhaantje in de ploeg van Patrick Lefevere kon profiteren van het feit dat zijn eigenste kopman zijn vroege solo moest afbreken en de andere favorieten niet konden doorzetten.“Dit is een droom die uitkomt. Ik hou echt van dit team, ik voel me hier goed. Ze geloven in mij. Alaphilippe kwam me zeggen dat het vandaag mijn dag was. Als de wereldkampioen dat tegen je zegt, geeft dat een pak vertrouwen. Ik ben heel blij hiermee, ik heb er niet echt woorden voor.”

“Of mijn volgende sprint in Gent-Wevelgem komt? Ik bekijk het dag per dag. Het is niet makkelijk voor iedereen, zeker nu met de Covid-situatie. Ik wil de organisatie feliciteren voor deze mooie race, doe zo verder.”

LEES OOK.Jasper Stuyven is hard voor ploeg en zichzelf na Omloop Het Nieuwsblad: “We waren nergens”

(lees verder onder de foto)

 

 ©  BELGA

Lampaert: “Ballerini is ‘katterap’”

“Het was een moeilijke koers, koerstactisch gezien”, stelde Yves Lampaert achteraf. “De Molenberg was een belangrijk punt, maar ik viel net voordien. Ik miste de schifting die daar gebeurde en moest in de grote groep daarna de kat uit de boom kijken. Wat er gebeurde bij die valpartij? Geen idee, er lag wat zand of stof vermoed ik. Gelukkig kreeg in de achtervolging nog steun van Tim Declercq.”

Zijn kopman Alaphilippe zette, weliswaar onbewust, Ballerini uit de wind met zijn aanval. “We zijn goed weggekomen op die manier, want het was niet ideaal dat Julian solo ging. Hij rekende bij de sprong in de Berendries, een beklimming die hem uitstekend ligt, op steun. Maar niemand kon volgen. Na de Bosberg kozen we voluit voor Ballerini.” ‘Katterap’, noemt Lampaert de nieuwe golden boy van The Wolfpack. “Ik had al op stage gezien hoe snel en sterk die kerel is. Herinner je het EK vorig jaar? Hij kon als enige mee met een snedige versnelling van Mathieu van der Poel, hetzelfde overigens in Overijse. We hebben er absoluut een kopman bij.”

LEES OOK.Greg Van Avermaet ontgoocheld over zijn wedstrijd: “Alaphilippe heeft mijn wedstrijd naar de vaantjes geholpen”

 

 ©  Belga

Gilbert: “Nooit gepanikeerd na Molenberg”

Philippe Gilbert spurtte in de straten van Ninove naar een vijfde plaats en redde daarmee de eer van Lotto-Soudal. Het Belgische World Tourteam reed een nagenoeg onzichtbare koers maar alles liep samen. Geen verrassing, vond Gilbert zelf.

“Ik had het gisteren al gezegd dat het op een massaspurt zou kunnen uitdraaien en herhaalde het vanochtend nog eens in de ploegbus”, vertelde de ouderdomsdeken. “Driekwart van de ploegmaats wilde me niet geloven. Mijn argumenten? De tegenwind in de laatste zeventig kilometer, dat zou ervoor zorgen dat alles zou samenkomen. Het was gewoon zaak om niet te panikeren. Ik hield me dan ook gedeisd in de buik van het peloton.”

Lotto-Soudal miste nochtans de slag op de Molenberg. Gilbert noch Wellens waren van de partij toen Deceuninck - Quick Step de forcing voerde. “Ik zat veel te ver bij het opdraaien van de Molenberg”, erkende de tweevoudige winnaar. “Maar ik panikeerde niet. Ik voelde al de ganse dag dat het een atypische Omloop zou worden. De vroege vlucht was niet al te groot, Tim Declercq hield het tempo gewoon strak. Normaal wordt in Vlaanderen altijd in snokken gereden. Dat was deze keer niet het geval. Ze reden een strak tempo, de koers bleef gesloten.”

En dus werd er gespurt. Veel meer dan een vijfde plaats zat er niet in, bekende Gilbert. “Ik zat goed gepositioneerd maar Asgreen van Deceuninck - Quick Step speelde het slim. Toen hij van de kop afging, deed hij het zo slim dat zowel ikzelf als Trentin flink in de remmen moesten. Ik kon mijn positie nog wel houden maar opschuiven zat er niet meer in.”

Gilbert kon uiteindelijk vrede nemen met zijn ereplaats. De knieproblemen van de voorbije maanden zijn bijna verleden tijd. “Ik kan na tweehonderd kilometer spurten om de zege. Dan moet je tevreden zijn.”

Lotto Soudal kende onderweg de nodige pech. Het verloor Van Moer en Vermeersch nog voor de finale begon. In het ruime peloton van meer dan vijftig renners gaven enkel Gilbert en Wellens present. De ereplaats van Gilbert kon de collectief mindere prestatie niet verbergen.

 

 ©  Belga

Livyns verraste, maar ook weer niet

Arjen Livyns: “Het is een beetje rap gegaan deze week, na de Haut Var was er plots veel aandacht. Maar het is leuk als het zo gaat. Ik heb even van wat meer gedroomd, toen ik in die groep met Alaphilippe mee was. Ik dacht dat we daarmee richting de Muur zouden gaan. Ik heb me toen bewust wat achteraan gezet en niet veel werk gedaan, vanuit de auto zeiden ze ook ‘laat de grote mannen maar rijden’. Maar het peloton was dan toch snel terug.”

“Op de Molenberg ging het zeer gemakkelijk. Ik zat net voor de Molenberg links met Oliver Naesen en hij zei ‘snij hier af’. Dan heb ik daar de binnenkant van de bocht gepakt, plots zat ik mooi derde. Ik denk dat we niet zo snel naar boven reden, en toch waren we weg. Maar dat tussenstuk naar de Berendries ging een stuk minder goed. Ik had altijd het gevoel dat de klassiekers mij ook wel een beetje goed liggen, maar pas dit jaar en eind vorig jaar kom ik er een beetje door. Dus op die manier ontdek en verras ik mezelf wel.”

 

 ©  VDB

LEES OOK

Nu in het nieuws