Wereldkampioene Anna van der Breggen soleert naar winst in Omloop Het Nieuwsblad voor dames

 

 ©  BELGA

Anna van der Breggen (SD Worx) heeft de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene sprong op de Bosberg weg uit een elitegroepje met onder meer Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore. Christine Majerus en Amy Pieters maakten het feestje voor SD Worx compleet.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK.Lotte Kopecky na knappe prestatie in de Omloop Het Nieuwsblad: “Dit kon ik vorig jaar niet”

Kylie Waterreus (Multum Accountants Ladies Cycling Team), Claudia Longerius (Team Chevalmeire) en Elizabeth Bennett (Drops-Le Col) namen de vroege vlucht voor hun rekening. Mede door het stoppen voor een gesloten overweg kregen de drie rensters een voorsprong van bijna vijf minuten in het begin van de wedstrijd. Het peloton werd onder beukwerk van SD Worx in twee stukken gereten bij aanvang van de heuvelzone. De slachtoffers waren niet min: Annemiek van Vleuten, Lizzie Deignan en Ellen van Dijk moesten allemaal verrassend overboord.

Op de Tiegemberg, met nog meer dan dertig kilometer te koersen, besloot Demi Vollering om de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Nederlandse ramde iedereen uit het wiel, waardoor haar team SD Worx en ploegmakkers als Jolien D’hoore de boel moesten platleggen. Het andere grote kamp bij de dames, Liv Racing, nam in de achtervolging het initiatief voor de Belgische kampioene Lotte Kopecky.

Ommezwaai op de Muur

De Nederlandse leidster, die haar voorbereiding afwerkte in Zwitserland, pakte een voorsprong van een half minuutje. Maar ze zette haar solo natuurlijk wel in voor het koppel Muur van Geraardsbergen-Bosberg. Elisa Longo Borghini ging al op de vesten in Geraardsbergen vol door, waardoor Vollering al snel voelde dat haar sprong te vroeg kwam. Kopecky nam het heft mee in handen met wereldkampioene Anna van der Breggen in de achtervolging van Longo Borghini, die stilviel op de kasseien. Een kopgroep met een tiental rensters vormde zich in de afzink van de Muur.

Een bedrijvige Longo Borghini sprong in Moerbeke weer weg van de anderen, ploegmakkers Vollering en Amy Pieters slopen mee. Achter hen kwam een groepje met onder meer Jolien D’hoore terug aansluiten. Op de Bosberg smolt alles samen. Tijd voor Van der Breggen om aan de vele bomen langs de weg te schudden. De wereldkampioene pakte een meter of tien op een ijzersterke Kopecky.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Breggen is wereldkampioene in de wegrit én in het tijdrijden, dus haar terughalen bleek een bijzonder lastige opdracht. Zelfs voor een groep van een twintigtal dames met daarbij heel wat kopvrouwen.

Van der Breggen soleerde in Ninove naar een zoveelste zege op haar indrukwekkend palmares. Haar ploegmates Majerus en Pieters sprintten naar de tweede en derde plaats. Lotte Kopecky viel net naast het podium: de Belgische kampioene werd vierde.

 

 ©  GEERT TRESIGNIE

Van der Breggen: “Ploegenspel uitstekend gespeeld”

“Het is mooi om op deze manier te kunnen winnen, met een ploeg dat sterk koerst. Ik heb er echt van genoten”, aldus Van der Breggen die aan haar afscheidsjaar bezig is. “We hebben het ploegenspel gespeeld met zes sterke meiden aan de start. Het was mooi om te zien dat iedereen voorin zat bij de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Ik heb het gevoel dat ik iets gemist heb, want daar misten we wel een aantal favorietes. Ik weet niet wat er gebeurd is. Ons team had beslist om aan te vallen en als we konden sprinten, dan gingen we vol voor Jolien. In mijn solo voelde ik de tegenwind, maar ik voelde ook vertrouwen omdat de ploeg achter mij zat af te stoppen.”

Kopecky: “Geloofde in de zege”

Lotte Kopecky werd uiteindelijk vierde. “Ik had een goed gevoel tijdens de wedstrijd en wou me tonen voor mijn nieuw ploeg. De vierde plaats is niet volledig wat ik wilde”, stelde ze achteraf. “Op de Bosberg zat ik net te ver toen Anna aanging. Eerst kwam ik nog wat dichter, maar nadien werd het gat dubbel zo groot. SD Worx reed enorm sterk, maar dat gold ook voor ons team. Voor het eerst in mijn carrière reden er meisjes op kop voor mij in de finale, dat geeft een goed gevoel. Ik was opgestaan met het gevoel om te winnen, dus ik geloofde er wel in. In de sprint hoopte ik nog derde te worden, maar het ging net niet.”

 

 ©  GEERT TRESIGNIE

Het veldrijden deze winter hielp Kopecky aan meer explosiviteit. “Het was competitie op een meer ontspannende manier, want ik ben met de piste natuurlijk gewoon om in de winter al competitie te rijden. Ik reed zelfs piekwaarden deze winter door crossen te rijden. Dat heeft mijn explosiviteit uitstekend geholpen, dus het veldrijden was zeker geen nadeel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten