Lotte Kopecky na knappe prestatie in de Omloop Het Nieuwsblad: “Dit kon ik vorig jaar niet”

 

 ©  GEERT TRESIGNIE

Met Anna Van der Breggen won de sterkste vrouw in koers de Omloop Het Nieuwsblad. Maar in het koersverloop was er eentje die dicht in de buurt van de wereldkampioene kwam. Een Belgische zowaar, Lotte Kopecky, die met een vierde plaats nipt naast het podium viel en minder kreeg dan ze verdiende.

Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK.Wereldkampioene Anna van der Breggen soleert naar winst in Omloop Het Nieuwsblad voor dames

Die vierde plaats lag op haar maag, erkende Kopecky. De Belgisch kampioene had het podium binnen handbereik, maar strandde op de meest ondankbare plaats. “Ik wist dat ik in de spurt van dit groepje niet kansloos was voor de tweede plaats. Helaas maak ik vroeg in de spurt een foutje waardoor ik onvoldoende snelheid had om de twee op te vangen. Vierde worden is nooit plezant.”

Kopecky had haar plek op het podium nochtans verdiend. Op de Muur nam zij het initiatief en ook op de Bosberg kwam ze niet veel tekort om de aansluiting met Van der Breggen te maken. “Dit zijn zaken die ik vorig jaar niet zou gekund hebben”, erkende de Antwerpse. “Dus ja, daar ben ik blij om. Helaas zat ik in het begin van de Bosberg net dat tikkeltje te ver om tot op het wiel van Van der Breggen te geraken. Zo groot was de kloof ook niet. Maar een handvol seconden goedmaken op Van der Breggen is ook niet simpel, hé.”

“Ik had nog een ploegmate (Paladin, nvdr.) en die heeft er werkelijk alles aan gedaan om de kloof te dichten. Maar nogmaals, we reden wel achter de wereldkampioene. Het is niet aan mij om te zeggen dat ik achter Van der Breggen de sterkste vrouw in koers was. Maar ik kan niet ontkennen dat het gevoel goed was en dat deze prestatie vertrouwen geeft naar de toekomst toe”, sloot de Belgische kampioene af.

Afscheidstournee

Wereldkampioene Anna van der Breggen (30) kon achteraf alleen maar tevreden zijn met haar winst in de Omloop Het Nieuwsblad. Wat Julian Alaphilippe als wereldkampioen niet kon, lukte Van der Breggen: solo naar de winst. “Veel mooier dan dit bestaat niet”, glimlachte ze. “De eerste wedstrijd van het seizoen en dan meteen winnen met een solo, in de trui van wereldkampioen.”

Een superieure Anna van der Breggen won de Omloop Het Nieuwsblad. 

Een superieure Anna van der Breggen won de Omloop Het Nieuwsblad. ©  BELGA

De wereldkampioene sloeg haar slag op de Bosberg. “De kloof was misschien niet groot, maar ik wist dat in het groepje achter mij nog enkele ploegmaten zaten die mijn vlucht zouden beschermen. Werd ik teruggegrepen, dan was er nog altijd Jolien (D’hoore, nvdr.) om het in een spurt af te maken. Het vooropgestelde plan - aanvallen waar mogelijk - klopte tot in de puntjes. Eerst Demi (Vollering, nvdr.), daarna ik met achter mij de rest van de ploeg in steun. Ik wilde ook niet wachten op de spurt. Daarin was ik ook niet kansloos, maar in een spurt weet je nooit, hé.”

De regerend olympisch kampioene zet aan het eind van het seizoen een punt achter haar rijkgevulde carrière. “En zelfs al win ik dit seizoen elke wedstrijd, dan nog ga ik niet van gedacht veranderen. Ik ga genieten van mijn laatste seizoen maar kijk straks evenzeer uit naar een nieuw leven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten