Wie is Davide Ballerini, “de Italiaanse Flandrien” van Deceuninck-Quick-Step? “Hij luistert zelfs graag naar Vlaamse hardstyle”

 

 ©  BELGA

Davide Ballerini. Onthoud deze naam voor de volgende jaren. Bij de incrowd is hij al langer bekend, maar na zijn overwinning in Omloop Het Nieuwsblad weet heel de wereld intussen dat er een nieuwe Ballerini is opgestaan. Ook al is deze 26-jarige Italiaan geen familie van de betreurde Franco Ballerini, die elf jaar geleden omkwam als copiloot in de autorally van Larciano.

Hugo Coorevits

Zijn familienaam hielp hem wel een beetje om in het najaar van 2019 zijn grote droom te realiseren. “De naam Ballerini doet me nog altijd heel veel, hé”, zegt Patrick Lefevere, die hem zaterdag zag winnen in Ninove en eerder ook bij de twee op twee was in de Tour de la Provence. “Davide is afkomstig van Bergamo, maar woont ondertussen in het Zwitserse Lugano. Franco daarentegen was een echte Toscaan. Ik werd Davide getipt door Filippo Pozzato en zijn manager Luca Mazzanti (een ex-prof, nvdr.). Ze zeiden me dat hij volledig zou passen in de filosofie van The Wolfpack. En dat ik geen spijt zou krijgen van deze transfer. Ze hadden het bij het rechte eind.”

Ballerini’s grote droom was niet alleen een contract bij Deceuninck – Quick-Step in de wacht slepen, maar op termijn ook een vaste waarde worden in de kern voor de Vlaamse kasseiklassiekers. Drie jaar geleden proefde hij bij Astana van dit soort werk en hij was meteen verliefd. “Davide is goed op weg om zich in de kern van zeven renners te rijden voor de grote monumenten van het voorjaar”, stelt Lefevere.

Met alleen een etappezege in de Ronde van Polen bleef Ballerini voor de buitenwereld wat onder de radar, maar er was een sublieme Tim Merlier nodig om hem van de zege te houden in een kletsnatte Brussels Cycling Classic. En Giacomo Nizzolo-in-bloedvorm moest in Cittadella erg diep tasten om hem in de sprint van de Italiaanse titel te houden.

 

 ©  BELGA

Nog maar het begin

“Ik onthou vooral dat hij verschrikkelijk goed uit de Giro kwam en dat hij als niet-klimmer heel ver bergop Almeida hielp. Wat Ballerini hier toont, is nog maar het begin”, voorspelt Lefevere. “Dat klopt”, stelde ploegleider Geert Van Bondt. “Het is niet alleen een aangename jongen die altijd welgezind is, Ballerini is ook een heel complete renner. Door het coronajaar zat hij vorig seizoen in de selectie voor de Giro in de plaats van die van de kasseiklassiekers, maar ook daar was hij bergop telkens bij de laatste vijftig, ook al is Davide met zijn gewicht geen klimmerstype. Tussendoor was hij ook nog de lead-out voor Alvaro Hodeg. Ik denk dat hij de voorbije twee dagen hier zijn veelzijdigheid nog eens heeft getoond. De eerste dag klopte hij Arnaud Démare in een vlakke sprint, wat aantoont hoe explosief hij is, en nu rekende hij bergop in een lange spurt af met een verrassend sterke Ciccone. De rit naar Chalet-Reynard is te hoog gegrepen, maar zondag kan hij opnieuw zijn kans gaan.”

“Davide is een flandrien met een Italiaans paspoort”, omschrijft Yves Lampaert zijn collega. “Hij luistert zelfs graag naar Vlaamse hardstyle. Hij is onder andere fan van Jebroer. Het is een heel aangename gast en een teamspeler. In de autocar in Frankrijk zei hij dat hij als leider van de Ronde van de Provence bereid was om de sprint aan te trekken voor Julian Alaphilippe. Dat zegt alles over hoe down to earth hij tegen alles aankijkt.”

LEES OOK

Nu in het nieuws