Vreemd kwalificatieverbod nekt Stoffel Vandoorne, concurrent belandt in ziekenhuis na bizar ongeval

 

Stoffel Vandoorne kon in de tweede Formule E-race van het seizoen, zaterdag in Diriyah, nooit zijn kansen verdedigen. Het gevolg van een bizar verbod om deel te nemen aan de kwalificaties. Onze landgenoot werd uiteindelijk na verschillende tijdstraffen van concurrenten nog dertiende. De race werd vroegtijdig beëindigd na een hevige crash van Alex Lynn, die wel bij bewustzijn bleef en naar het ziekenhuis werd gebracht voor een medische check-up.

Gert Vermersch

Aan het eind van de derde en laatste vrije training van het Saoedi-Arabische raceweekend knalde de Zwitser Edo Mortara hard in de beschermende Tecpro-blokken langs de piste. Het gevolg van falende remmen, zo werd snel duidelijk.

Omdat de Venturi-auto van Mortara identiek is aan de bolides van het Mercedes-team van Stoffel Vandoorne, kregen zowel Mercedes als klantenteam Venturi van de wedstrijdleiding te horen dat ze een verklaring moesten geven voor het incident. Indien dat niet gebeurde, zouden ze uit veiligheidsoverwegingen niet aan de kwalificaties mogen deelnemen. Omdat Mercedes minder dan een uur tijd had om de oorzaak van het remprobleem te vinden, kon die uitleg niet tijdig worden verstrekt.

Voor de race was dat wel het geval - een bug in de software bleek de boosdoener - maar voor Stoffel Vandoorne was het kalf dan al verdronken. Vanaf een 22ste startplaats was het scoren van punten een zo goed als onmogelijke opdracht. Bovendien moest de West-Vlaming ook nog eens een stop&go-straf afwerken, wegens het monteren van een nieuwe krachtbron in zijn wagen. Uiteindelijk kwam Vandoorne als achttiende over de streep, maar omdat vijf concurrenten na afloop nog een straf kregen, werd de Rumbekenaar als dertiende geklasseerd.

Bizarre crash

De race werd uiteindelijk ingekort na een zware crash van Alex Lynn (Mahindra) in de slotfase. Beelden van het incident werden niet uitgezonden, waardoor het niet duidelijk is wat er precies gebeurd is. Al snel doken echter beelden van naast de baan op, waarop te zien was hoe Lynn een behoorlijk eind ondersteboven over het circuit gleed in zijn wagen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na afloop bleek dat Lynn een achterwiel van de Jaguar van Mitch Evans geraakt had en daardoor gelanceerd werd. Evans, die op dezelfde plek tot stilstand kwam, liep meteen naar de omgekeerd liggende auto van zijn collega om hem te helpen.

Omdat er een reddingsteam nodig was om Lynn uit zijn benarde positie te bevrijden, werd de race gestaakt. Lynn zou bij bewustzijn gebleven zijn en volgens Evans, die kort reageerde bij Motorsport.com, leek hij in orde te zijn. De Britse rijder werd wel afgevoerd naar het ziekenhuis voor een medische controle.

De Brit Sam Bird (Jaguar) won de race voor de Nederlander Robin Frijns (Envision) en titelverdediger Antonio Felix Da Costa (DS). Nyck De Vries, vrijdag de winnaar van de openingsrace, blijft leider in het kampioenschap. De volgende e-Prix staat op 10 april in Rome gepland.

Lees ook

Nu in het nieuws