James Cooke neemt in ‘Leef!’ afscheid van levensgenieter John

Foto: Leef!

Bon vivant, geliefde kameraad en fiere vader. Met volle teugen genoot John Beeckaert (62) van het leven. Zelfs toen kanker een derde keer toesloeg. In ‘Leef!’ heft James Cooke mee het glas.

Only the strong survive. Dat was het lijflied van John Beeckaert. Met reden: twee keer overwon hij kanker. En ook een zware scheiding, de zwartste gebeurtenis uit zijn leven, bracht hem niet op z’n knieën. John genoot. Van muziek, wijn en lekker eten. Altijd in het gezelschap van zijn beste vrienden. Een oude vijand wiekte Johns leven kort: dokters vonden opnieuw kanker in zijn lijf, met uitzaaiingen in de longen. Omdat de strijd dit keer niet gewonnen kon worden, koos John om zich niet meer te laten behandelen. Hij wilde zijn laatste maanden ten volle te beleven. “In bed liggen is niets voor mij. Ik leef te graag. De dood houdt me niet bezig.”

BEKIJK OOK. James Cooke verrast John met privéjet in ‘Leef!’, maar doet zelf bijna in zijn broek

In Leef! mag James Cooke meegenieten met John en zijn zoon Charles. Na de scheiding zagen de twee elkaar acht jaar niet. Kort na de diagnose zocht Charles weer contact. “Ik wilde geen spijt hebben dat ik mijn vader niet meer gezien zou hebben”, aldus Charles. “Die tijd apart kan je niet inhalen. Maar we praatten niet over het verleden. Soms wel over zijn ziekte. Omdat hij er goed mee om kon. Net daarom lukte het mij ook.”

Samen met Cooke trekken vader en zoon onder meer naar de Franse badplaats Juan-les-Pins, naast Nice. Daar waar John zijn hart verloren was, en waar hij uitgestrooid wilde worden. Vorige maand koos John voor euthanasie. Charles trekt straks, samen met zijn vaders vrienden, terug naar Frankrijk. Om er zijn vaders wens te vervullen, en nog een laatste keer het glas te heffen.

LEES OOK. Onze chef media keek naar ‘Leef!’ met James Cooke: “Het snijdt en klauwt tijdens het kijken, en het zindert lang na” (+)

Leef!

Play4, 20.35 uur

Door Dennis Van Goethem
AANGERADEN