Alles komt terug, ook het bruine koersbandje

De helft van het peloton gaat terug naar de jaren negentig en alles ervoor met bruine tubes. Foto: BELGA

Davide Ballerini viel zaterdag niet alleen op met zijn goeie benen aan de meet van de Omloop Het Nieuwsblad, maar ook met zijn tubes. De bruine koersbandjes met een zwart loopvlak die we sinds de jaren 90 amper nog zagen, zijn bezig aan een revival.

“Alles komt terug, ook als het over koersbandjes gaat”, zegt Yordi Cannoot van Fashion For Cycling in Lotenhulle, een winkel die gespecialiseerd is in fietskledij en fietsonderdelen. “De retrolook voor tubes – daar rijden profs mee in de plaats van met gewone banden – dook ongeveer anderhalf jaar geleden op in het peloton. Intussen kiezen meer en meer renners ervoor én volgen de wielertoeristen ook. Met als resultaat dat 40 procent van de tubes en gewone banden die we nu in de winkel verkopen, een bruin randje heeft. Zelfs bij de mountainbikes.”

Alles komt terug, ook het bruine koersbandje
Bij Fashion For Cycling is intussen al vier op de tien verkochte banden één met een bruin randje Foto: carlo coppejans

Technisch bieden die voor de duidelijkheid geen enkel voordeel. “Het is een modeverschijnsel”, zegt Bart Vandermaelen van fietsmagazine Grinta!. “Het is niet zo dat ze je meer grip bieden of dat ze soepeler rijden. Het is iets dat bij mijn weten voor het eerst opdook bij fabrikant Vittoria. Andere merken zijn daarna gevolgd, zo maakte Continental er vorig jaar tijdens de Tour een speciale editie van.”

Qua prijs is er soms wel een verschil. “Die van Continental maakten deel uit van een limited edition”, zegt Cannoot. “Dan betaal je ietsje meer. Dat is natuurlijk ook wel de truc van die fabrikanten wanneer ze zo’n modeverschijnsel in de gaten hebben. Sowieso is dit kleurtje voor hen een goeie zaak. Want omdat je ze puur voor het uitzicht koopt, heb je ook nog eens sneller nieuwe nodig. Bij zwarte valt het niet zo op als ze vuil zijn. Bij deze wel. En dan willen sommigen al nieuwe, versleten of niet.”

Door csn
AANGERADEN