Dries Van Langenhove gehoord in Kamercommissie Vervolgingen: “Ik hoop dat jullie mijn onschendbaarheid zullen opheffen”

Dries Van Langenhove ©  Bas Bogaerts

Kamerlid Dries Van Langenhove is maandagmiddag gehoord in de Commissie Vervolgingen van de Kamer. Die commissie moet een advies afleveren over de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove, na een vraag van het parket-generaal van Oost-Vlaanderen.

jvhBron: BELGA

Het parket-generaal van Oost-Vlaanderen bezorgde de Kamer vorige maand een brief met daarin de vraag om de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove, die lid is van de Kamerfractie van Vlaams Belang, op te heffen. Het gerecht voerde ruim twee jaar lang een onderzoek naar Van Langenhove naar aanleiding van een reportage van de VRT over de radicaal-rechtse groepering Schild & Vrienden, die hij oprichtte. Het parket vraagt de opheffing van de onschendbaarheid voor mogelijke inbreuken op de negationismewet en de racismewet.

De Commissie Vervolgingen van de Kamer, met daarin zeven Kamerleden, moet het dossier onderzoeken. Vorige week woensdag hoorde de Commissie de betrokken procureur-generaal. Maandagmiddag was Van Langenhove zelf aan de beurt. “Dat was een beetje overbodig, omdat ik toch al gevraagd had om mijn onschendbaarheid op te heffen. Ik heb dus maar een paar zinnen gezegd: ‘Beste collega’s, ik hoop dat jullie mijn onschendbaarheid zullen opheffen zodat ik de mogelijkheid krijg om mijn naam te zuiveren’“, klinkt het.

De Commissie werkt nu aan een advies voor de plenaire vergadering. Die moet binnenkort met gewone meerderheid beslissen of de onschendbaarheid van Van Langenhove effectief wordt opgeheven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten