‘Zwarte weduwe van de jihad’ mag terugkeerwoning verlaten: “Onmogelijk om mensen die hier niet mogen zijn terug te sturen”

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Malika El Aroud Foto: Belga

Malika El Aroud, de zogeheten ‘zwarte weduwe van de jihad’, moet niet langer in een woning van de Dienst Vreemdelingenzaken verblijven. Dat heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vorige week beslist. België wilde El Aroud nochtans terugsturen naar Marokko, maar omdat dat land weigert mee te werken aan de gedwongen terugkeer van de vrouw, moet ze nu vrijgelaten worden. Tot grote frustratie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die pleit voor sancties voor landen die weigeren mee te werken aan repatriëring van hun onderdanen.

Malika El Aroud werd in 2010 veroordeeld tot acht jaar cel omdat ze deel uitmaakte van een Brusselse terroristische cel. Ze is de weduwe van een man die een Afghaanse krijgsheer doodde in een zelfmoordaanslag twee dagen voor 9/11, en wordt daarom ook wel de ‘zwarte weduwe van de jihad’ genoemd. De Belgische nationaliteit werd haar daarop ontnomen, en België probeert haar al jaren terug te sturen naar Marokko.

In het verleden verbleef de vrouw in een gesloten centrum, maar dat mocht ze verlaten omdat de maximumtermijn voor de opsluiting van vreemdelingen was bereikt. Daarna moest ze – in afwachting van haar repatriëring – verplicht haar intrek nemen in een terugkeerwoning van de Dienst Vreemdelingenzaken, en moest ze zich dagelijks melden.

Maar El Aroud weigert vrijwillig terug te keren. En omdat Marokko weigert de nodige documenten af te leveren, is het ook onmogelijk om haar gedwongen terug te sturen. Daarom ordeelde de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vorige week dat er “op deze manier niet binnen een redelijke termijn aan een terugkeer kan worden gewerkt”, en dat El Aroud haar terugkeerwoning mag verlaten.

“Dit is een dossier om echt cynisch van te worden”, reageert Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “De Dienst Vreemdelingenzaken heeft al het mogelijke gedaan om haar terug te sturen. Net als zoveel burgers raak ik hierover gefrustreerd dat het onmogelijk is om sommige mensen terug te sturen die hier niet mogen zijn.” Mahdi benadrukt wel dat El Aroud op de radar van de veiligheidsdiensten blijft. “Lokale veiligheidscellen volgens personen die veroordeeld werden voor terrorismemisdrijven steeds op”, klinkt het.

Sancties

Om soortgelijke verhalen in de toekomst te te vermijden, pleit Mahdi dan ook voor visumsancties voor landen die weigeren om eigen onderdanen terug te nemen wanneer ze worden uitgewezen. Hij rekent daarvoor op “een sterk signaal vanuit de Europese Unie”. “Terugkeer mag geen vrijblijvend voorstel blijven voor landen van herkomst”, klink het. “ Landen die goed mee werken, kunnen beloond worden met visumgunsten, maar die gunsten moeten ingetrokken worden wanneer landen dat niet doen”, vindt hij.

Door jvh
AANGERADEN