Vaccins Pfizer én AstraZenca doen kans op ziekenhuisopnames bij tachtigplussers “fors dalen”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

De coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca doen de kans op ziekenhuisopname bij de tachtigplussers al na één dosis met tachtig procent dalen. Dat blijkt uit gegevens van de Britse gezondheidsdienst Public Health England, op basis van de Engelse vaccinatiecampagne.

Vier weken na het toedienen van een eerste prik ligt het aantal symptomatische Covid-gevallen bij zeventigplussers al opvallend lager, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het vaccin van Pfizer gaat het om een effectiviteit van 57 tot 61 procent, bij AstraZeneca is dat tussen de 60 en 73 procent.

Het effect op de ernstige vormen van de ziekte, die zouden leiden tot ziekenhuisopnames, is zelfs een pak groter. Na één dosis bedraagt de daling bij de tachtigplussers voor beide vaccins zowat tachtig procent. Ook de sterfte neemt aanzienlijk af: min 83 procent bij mensen van 70 jaar en ouder. Dat laatste cijfers slaat enkel op het vaccin van Pfizer. Voorlopig zijn daar nog onvoldoende gegevens beschikbaar voor het AstraZeneca-vaccin, dat pas later in gebruik werd genomen.

Brits minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt dat er in de leeftijdscategorie van de tachtigplussers de laatste tijd aanzienlijk minder mensen met Covid-19 zijn overleden. Ook het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is duidelijk gedaald. Dat zijn effecten van het vaccinatieprogramma, zo stelt hij.

De resultaten zijn vooral opvallend voor het AstraZeneca-vaccin. Door een gebrek aan voldoende gegevens over de werkzaamheid bij die leeftijdsgroep zetten verschillende landen, waaronder België, dat vaccin voorlopig niet in bij het oudere deel van de bevolking.

Door jvh
AANGERADEN