Schilderij van Churchill geveild voor bijna 10 miljoen euro

Bron © BELGA

Foto: AP

Een schilderij van de hand van de voormalige Britse premier Winston Churchill is op een veiling in Londen verkocht voor een recordbedrag van 8,3 miljoen pond oftewel 9,6 miljoen euro. Dat meldt het veilinghuis Christie’s. Actrice Angelina Jolie verkocht het werk.

Het gaat om het schilderij “Tower of the Koutoubia Mosque in Marrakech”. De in 1965 overleden Churchill maakte het in 1943 na de Casablanca-conferentie. De Britse staatsman reisde samen met de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt naar Marrakech, waarna hij zijn schilderij schonk aan Roosevelt als aandenken.

Een zoon van Roosevelt verkocht het werk in de jaren vijftig, en daarna verwisselde het nog een aantal keer van eigenaar alvorens het in 2011 in de collectie van Hollywood-koppel Angelina Jolie en Brad Pitt terechtkwam.

Het schilderij, het enige dat Churchill maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft veel meer opgebracht dan verwacht. Christie’s hield rekening met een bedrag tussen de 1,7 en 2,9 miljoen euro. Het werk wordt beschouwd als het belangrijkste dat Churchill maakte.

AANGERADEN