Assisen Vlaams-Brabant: Procureur vordert twintig jaar cel voor doodslag op partner

Bron © BELGA

Dirk Lauwers Foto: atb

Halle -

Tijdens de laatste zittingsdag van het proces tegen Dirk Wauters (52) hebben de partijen gepleit over de straf die de beschuldigde moet krijgen. Volgens openbaar aanklager Karel Claes verdient Wauters twintig jaar opsluiting voor de doodslag op zijn vriendin Patricia Gaillet (63). De verdediging haalde een resem verzachtende omstandigheden aan en hoopt op mildheid.

Op 31 juli 2018 omstreeks 11 uur vonden de hulpdiensten het lichaam van Gaillet in de slaapkamer van het koppel in de Mouvauxstraat in Halle. Ze was verstikt door haar partner Dirk Wauters, die daarna van het balkon sprong in een poging tot zelfdoding. De precieze aanleiding tot de dood van Gaillet werd niet achterhaald in de loop van het proces.

Procureur Karel Claes mocht dinsdagochtend de korte pleidooien over de strafmaat aanvatten. Hij haalde zelf een verzachtende omstandigheid aan, namelijk het blanco strafblad van de beschuldigde. Daarom vorderde hij twintig jaar gevangenisstraf, het maximum voor doodslag met een verzachtende omstandigheid. Zonder die omstandigheid zou de maximumstraf dertig jaar zijn.

Meester Wouter Smet, advocaat van de verdediging, zag meerdere verzachtende omstandigheden. Naast het blanco strafblad van zijn cliënt, haalde hij onder andere aan dat de psycholoog een heel kleine kans had gezien dat Wauters opnieuw een misdrijf zou plegen. Meester Smet haalde ook het schuldinzicht en de spijt van Wauters opnieuw aan. Op het einde van zijn pleidooi suggereerde hij tien jaar gevangenisstraf.

Het arrest wordt iets na de middag verwacht.

AANGERADEN