Het cijferoorlogje van Manchester City: club van Kevin De Bruyne telt op zijn eigen manier

Bron © The Daily Mail

Foto: AP

Weet u nog, toen Kevin De Bruyne niet akkoord was met zijn aantal assists in de Premier League? Wel, Manchester City heeft nu zijn eigen cijferoorlogje.

LEES OOK. Wat een bal met zijn mindere voet: Kevin De Bruyne duikt Engelse top tien aller tijden binnen met fenomenale assist

De Bruyne evenaarde vorig seizoen het assistrecord van Thierry Henry door in de laatste wedstrijd zijn 20ste beslissende pass uit te delen. Een unieke prestatie van ‘KDB’, maar de Rode Duivel deelde in zijn interview na de wedstrijd tegen Norwich een steekje uit naar de Premier League.

“Het is leuk om het record te hebben. Maar ik heb er wel twee meer afgeleverd. Jullie hebben er twee afgepakt”, aldus De Bruyne, die vond dat hem eerder op het seizoen een paar assists te weinig waren aangerekend door de cijfermannen van de Engelse competitie.

Intussen heeft zijn club Man City een eigen oorlogje ontketend. Niet met de Premier League, maar met statistiekenbureau Opta. De Cityzens zijn intussen al 27 wedstrijden ongeslagen in alle competities. Daardoor werd Pep Guardiola afgelopen weekend, dankzij een 2-1-zege tegen West Ham, de trainer die het minste wedstrijden nodig had om zijn 200ste overwinning in Engelse loondienst te boeken. Namelijk slechts 273 matchen.

De Catalaan doet een pak beter dan onder anderen José Mourinho (Chelsea) en Kenny Dalglish (Liverpool), maar toch is Man City niet akkoord met de berekening van Opta. Volgens de Engelsen bereikte Guardiola zijn 200ste overwinning met de club al op 10 februari, dankzij een bekeroverwinning in de FA Cup tegen Swansea (1-3).

Anders tellen

Man City betwistte destijds ook dat de zege tegen Swansea een evenaring was van het record van vijftien opeenvolgende overwinning, wat intussen dus op twintig wedstrijden zonder draw of nederlaag staat volgens Opta. Volgens de club van De Bruyne stond dat record namelijk al op twintig opeenvolgende overwinningen, toen de Cityzens tussen 26 augustus en 3 december 2017 twintig keer op rij wonnen.

Hoe komt dat toch? Wel, Man City telt ook gewonnen strafschoppenreeksen mee als overwinningen en Opta niet. De twaalfde wedstrijd van die zegereeks uit het seizoen 2017-2018 was namelijk een scoreloos gelijkspel tegen Wolverhampton. Opta stopte toen met tellen, terwijl Man City na een 4-1-zege in de penaltyreeks de wedstrijd telde als een overwinning.

Het cijferoorlogje van Manchester City: club van Kevin De Bruyne telt op zijn eigen manier
Foto: EPA-EFE

Wat meteen ook het probleem van de club duidelijk maakt aangaande het aantal wedstrijden dat Pep Guardiola nodig had om aan 200 overwinningen te komen. The Daily Mail stelt dat Man City ervan overtuigd is dat het gesteund wordt door “wetgevers en statistici”, maar dat dit niet correct is. Wedstrijden die beslist moeten worden door strafschoppen, worden geklasseerd als een gelijkspel.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN