Formule 1 ruilt de champagne voor prosecco met passende naam

Voortaan zal Lewis Hamilton niet langer rondspuiten met champagne, wel met prosecco, de bekende Italiaanse mousserende wijn.    

Voortaan zal Lewis Hamilton niet langer rondspuiten met champagne, wel met prosecco, de bekende Italiaanse mousserende wijn.  ©  Pool via REUTERS

Het einde van een tijdperk: vanaf dit seizoen is er op de podia van de Formule 1 geen champagne meer te zien. De promotor van de koninginneklasse van de autosport heeft immers een akkoord voor drie jaar met een prosecco-producent met passende naam… Ferrari.

Michael Van Damme

De winnaar van de Grote Prijs van Bahrein zal over drie weken op het podium niet vieren met een drieliterfles champagne, wel met de Italiaanse mousserende wijn prosecco.

De link tussen formule 1 en champagne dateert van 1950, toen de Grote Prijs van Frankrijk in Reims werd verreden. De viering met een fles op het podium was een idee van Paul Chandon Moët et Frédéric Chandon de Brailles, twee autosportliefhebbers. Toen werd de champagne nog gedronken, niet in het rond gespoten zoals gebruikelijk sinds Dan Gurney dat voor het eerst deed in 1967 na zijn overwinning in de 24 uren van Le Mans.

De prosecco die de komende drie jaar gebruikt zal worden in de Formule 1 heeft geen link met het automerk Ferrari. De naam is afkomstig van Giulio Ferrari, de oenoloog die in 1902 de eerste flessen bottelde en zijn naam gaf aan de wereldberoemde prosecco.

Ferrari is niet zomaar een Italiaanse schuimwijn. La Revue du Vin de France noemt het huis zelfs tussen de grote Champagnehuizen van Reims en Epernay.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten