Turkse president Erdogan belooft democratische hervormingen, oppositie reageert sceptisch

Bron © BELGA

Recep Tayyip Erdogan Foto: via REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die door oppositie en ngo’s verweten wordt autoritair te regeren, heeft dinsdag een plan uit de doeken gedaan om de mensenrechten in zijn land te verbeteren. Zo zou hij onder meer de vrijheid van meningsuiting willen versterken. De oppositie reageert alvast sceptisch op de aankondiging.

“We willen in eerste instantie de rechtsstaat versterken”, zo zei Erdogan tijdens een toespraak in Ankara. Hij voegde eraan toe dat er tegen 2023, de 100ste verjaardag van de Turkse republiek en het jaar van de volgende verkiezingen, 393 maatregelen komen. “Niemand zou van zijn vrijheid beroofd moeten worden vanwege een mening”, aldus Erdogan, die de afgelopen jaren duizenden mensen heeft vervolgd en laten opsluiten omdat ze hem hadden “beledigd” op sociale netwerken. Erdogan wil justitie ook “efficiënter” maken om de “oneindige” processen een halt toe te roepen.

De aankondigingen van Erdogan komen enkele weken voor de top in Brussel (25 maart), waar de Europese leiders een stappenplan moeten uitwerken over de toekomst van de relaties met Turkije. Sinds 2016 zijn de relaties tussen Ankara en de westerse landen bekoeld, onder meer vanwege de vervolgingen die Erdogan heeft ingesteld tegen opposanten, kritische media en andere tegenstanders na de mislukte staatsgreep.

De oppositie reageert alvast niet enthousiast op de uitlatingen: “Erdogan heeft zonet een lijstje gegeven van de zaken die door zijn partij AKP achteruit gegaan zijn in Turkije. Men zou denken dat het om bekentenissen gaat”, zo tweette Onursal Adigüzel, volksvertegenwoordiger van de grootste oppositiepartij CHP. Mustafa Yeneroglu, van DEVA, een andere oppositiepartij, verwoordde het zo: “Vrienden journalisten, binnen drie uur zal u geen autocensuur meer moeten toepassen. De regering zal u vrijheid van meningsuiting toekennen.”

Door jvh
AANGERADEN