Volledig archief van ‘nazipaus’ Pius XII opengesteld voor onderzoek

Bron © BELGA

Foto: AP

Vanaf dinsdag kunnen onderzoekers documenten opvragen uit het volledige archief van paus Pius XII in het Vaticaan. Pius XII stond aan het hoofd van het Vaticaan van 1939 tot 1958. De paus werd lang verweten dat hij weinig zou hebben gedaan om vervolgde Joden te helpen, maar eerder onthulde archiefstukken spreken dat tegen. Dat meldt een medewerker van het Vaticaans Apostolisch Archief.

In maart vorige jaar werd al een deel van het archief beschikbaar gemaakt voor onderzoek. Normaal wacht het Vaticaan een 70-tal jaren voordat de pauselijke archieven openbaar worden gemaakt. Vele van de meer dan een miljoen documenten zijn ook in gedigitaliseerde vorm raadpleegbaar.

Onderzoek naar het pontificaat van Pius XII heeft al heel wat onthullingen met zich meegebracht. Uit het boek van Belgische archivaris Johan Ickx, ‘Le Bureau, Les Juifs de Pie XII’, is het duidelijk dat Pius XII een zeer actieve rol speelde in het proberen beschermen van Joden tijdens de Holocaust. Deze onthullingen druisten in tegen de algemene perceptie van Pius XII als een laffe paus die naar de pijpen van de nazi’s danste.

Door jvh
AANGERADEN