Franse ex-president Nicolas Sarkozy schreeuwt onschuld uit na corruptieveroordeling: “Geen enkel bewijs”

 

 ©  EPA-EFE

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy, die is veroordeeld wegens corruptie, zal tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens doorvechten om zijn onschuld te bewijzen. “Ik kan niet accepteren dat ik ben veroordeeld voor iets wat ik niet heb gedaan”, zegt hij in een interview met dagblad Le Figaro. “Er is geen enkel bewijs tegen mij.”

Sarkozy (66) werd maandag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar effectief. Corruptie en machtsmisbruik was het verdict. Hij zou geprobeerd hebben bij een topambtenaar vertrouwelijke informatie los te peuteren over een juridisch onderzoek dat naar hem liep. In ruil zou die ambtenaar een job in Monaco krijgen.

LEES OOK. Fin de carrière voor Nicolas Sarkozy na veroordeling wegens corruptie: vliegt ex-president straks ook echt achter tralies? (+)

Meteen na het vonnis liet Sarkozy weten in beroep te zullen gaan. In Le Figaro gaat hij nu ook inhoudelijk in op de uitspraak. “Ik heb duizenden steunbetuigingen gekregen, honderden telefoontjes”, zegt hij. Over het werk van de rechters is hij niet te spreken.

(On)partijdige rechters?

Tijdens het justitiële onderzoek zijn “alle procedurele regels overtreden”. Sarkozy zegt aan de onpartijdigheid van rechters te twijfelen. “Ik wil het geen politiek vonnis noemen, want dat zou onze democratie beschadigen”, stelt hij. Maar volgens hem blijft er van de beschuldigingen weinig overeind.

“Er staat zwart op wit in de stukken dat ik niet gelobbyd heb in Monaco voor een baan. Er is aan niemand een centiem betaald. Niemand heeft enig voordeel gehad. Er zijn geen slachtoffers gevallen”, zegt Sarkozy.

“In totaal zijn 4.500 telefoongesprekken van mij afgeluisterd. In welke democratie kan een oppositieleider – want dat was ik – op zo’n manier bespioneerd worden, zeven maanden lang, terwijl de inhoud van die telefoongesprekken ook nog uitlekte in de pers?”, vraagt Sarkozy zich af. “Als dit in het Rusland van Poetin was gebeurd, zouden mensenrechtenactivisten allang moord en brand hebben geschreeuwd.”

Geen terugkeer naar politiek

Over zijn politieke ambities is hij duidelijk. Sommigen in zijn rechtse partij Les Républicains dromen van zijn terugkeer, maar dat zal niet gebeuren. “Ik heb de actieve politiek achter me gelaten”, zegt Sarkozy. “Ik zal me niet kandidaat stellen. Maar dat wil niet zeggen dat ik bij de verkiezingen mijn mening niet zal geven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten