Zeldzame groep mensen met hiv-antilichamen zou “sleutel tot genezing” kunnen zijn

Bron © BELGA

Foto: AP

Farmaceut Abbott heeft in de Democratische Republiek Congo een ongewoon hoog aantal personen ontdekt die positief testen op hiv-antilichamen, zonder dat er een noemenswaardige vaststelling gedaan kon worden van het hiv-virus.

Die personen hebben bovendien ook geen anti-retrovirale behandeling ondergaan. Volgens het bedrijf zou deze groep mensen wel eens “de sleutel kunnen zijn tot de genezing van de ziekte”. De bevindingen van het onderzoek van gezondheidsbedrijf Abbott werden beschreven in EBioMedicine, een onderdeel van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers hopen dat de bevindingen van de studie die werd uitgevoerd bij een groep van meer dan 10.000 personen leidt tot verder onderzoek waarmee de link tussen natuurlijke virusbestrijding en toekomstige behandelingen kan worden blootgelegd. “Deze baanbrekende ontdekking kan onderzoekers helpen in de verdere verbetering van hiv-behandelingen en mogelijks zelfs vaccins”, aldus Abbott.

Sinds het begin van de wereldwijde aidsepidemie zijn volgens Abbott 76 miljoen mensen besmet met hiv, 38 miljoen personen leven vandaag met het virus.

AANGERADEN