Klein stapje dichter bij nieuw treinstation in Haasrode

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

/ Leuven -

Er is overleg geweest tussen de Vlaamse en federale administraties over de aanleg van een nieuw treinstation in Haasrode, nabij Leuven. Dat heeft Vlaams parlementslid voor Groen Ann De Martelaer laten weten. Het overleg brengt de bouw van het station weer een klein stapje dichter.

Tijdens de Leuvense gemeenteraad van maandagavond kwamen de bedrijventerreinen van Haasrode opnieuw ter sprake. De stad heeft de bedoeling die te vergroenen en te verduurzamen. Eén van de opties die daarvoor op tafel ligt, is de bouw van een nieuw treinstation. “De stad voert opnieuw gesprekken met de NMBS”, zei gemeenteraadslid Sara Speelman (Groen) maandag. “Dit zou een welgekomen ontlasting kunnen betekenen voor het station van Leuven, en een nieuwe en belangrijke overstap-hub kunnen worden.”

Volgens cijfers van parlementslid De Martelaer maken 10.000 werknemers en 3.000 studenten elke dag de verplaatsing naar het bedrijventerrein in Haasrode. Negentig procent van hen zou dat met de auto doen. “Nochtans wordt dit terrein doorkruist door een spoorweg. Het treinverkeer heeft er dus een enorm potentieel”, klinkt het.

Uit een antwoord van Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een schriftelijke vraag van De Martelaer blijkt nu dat er overleg is geweest tussen de verschillende administraties. Eerder liet ook federaal minister Georges Gilkinet (Groen) zich positief uit over het voorstel. De twee ministers zelf hebben het project onderling wel nog niet besproken.

AANGERADEN